Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięMiganie dioda
Moderatorzy:Jacek Bogusz, robertw, k.pawliczak, Moderatorzy
No nie, trace juz glowe nad niby prostym problemem. Dlaczego po napisaniu krociutkiego programiku:
Config Portb = Output
Portb = 255
Cls
Do
Toggle Portb.0
Wait 1
Loop
dioda podlaczona do portb.0 miga (co jedna sekunde), a gdy wyrzuce polecenie "cls" przestaje?! Mikrokontroler (AT90S2313) mimo wielokrotnego juz uzytkowania raczej sprawny, bardziej skomplikowane programy dzialaja tak jak powinny.
Pzdr, rybol
Config Portb = Output
Portb = 255
Cls
Do
Toggle Portb.0
Wait 1
Loop
dioda podlaczona do portb.0 miga (co jedna sekunde), a gdy wyrzuce polecenie "cls" przestaje?! Mikrokontroler (AT90S2313) mimo wielokrotnego juz uzytkowania raczej sprawny, bardziej skomplikowane programy dzialaja tak jak powinny.
Pzdr, rybol
Re: Miganie dioda
A po co Ci to Cls ? Też nie jestem specem , bo dopiero sie uczę pisania programów ale w helpie Bascom jest napisane na temat Cls:(...)dioda podlaczona do portb.0 miga (co jedna sekunde), a gdy wyrzuce polecenie "cls" przestaje?! Mikrokontroler (AT90S2313) mimo wielokrotnego juz uzytkowania raczej sprawny, bardziej skomplikowane programy dzialaja tak jak powinny.
Przeznaczenie
Usuwa znaki z ekranu wyświetlacza LCD.
Składnia (dla wyświetlaczy alfanumerycznych):
CLS
Składnia (dla wyświetlaczy graficznych):
CLS [ TEXT | GRAPH ]
Opis:
Wykonanie tej instrukcji powoduje wyczyszczenie zawartości wyświetlacza LCD, oraz ustawienie kursora na początek pierwszej linii. Instrukcja ta nie narusza pamięci CG-RAM gdzie są umieszczone znaki zdefiniowane przez użytkownika.
Dla wyświetlaczy graficznych instrukcja CLS kasuje stronę tekstową i graficzną. Podanie jednak argumentu TEXT lub GRAPH, spowoduje że tylko dane z określonej “strony graficznej” zostaną usunięte.
Przykład:
Cls 'kasuj wyświetlacz
Lcd "Witaj" 'wypisz to co zwykle
End
Więc nie bardzo wiem po co pakujesz Cls ?
Napisałem takie coś, a więc całkiem podobne do twojego rybol i działa
Config Portb = &B11111111 'ustawia wszystkie końcówki portu B jako wyjścia
Portb = &B11111111 'ustawia wszystkie wyjścia portu B na stan "1"
Config Portd = &B1111111 'ustawia wszystkie końcówki portu D jako wyjścia
Portd = &B1110111 'włączony jest tranzystor T3 - taki mam układ
Do
Toggle Portb.7
Waitms 1000 'kropka gaśnie po ok. 1 sekundzie
Loop
End
Jak wpisałem Cls w tym samym miejscu co ty to kropka (LED) dalej mi migała ale jescze rozświetliła mi się szóstka na wyświetlaczu LED który to mam podłączony do portu B czemu to jeszcze nie wiem
.....
Teraz juz chyba wiem. W kompilatorze BASCOM-AVR w zakładce "Options" --> "Compiler" --> "LCD" --> "Data mode" zamiast domyślnego "pin" to ustawiłem "bus" i już jak wpiszę Cls nie zmienia to działania układu - nie rozświetla się 6 jak poprzednio.
Config Portb = &B11111111 'ustawia wszystkie końcówki portu B jako wyjścia
Portb = &B11111111 'ustawia wszystkie wyjścia portu B na stan "1"
Config Portd = &B1111111 'ustawia wszystkie końcówki portu D jako wyjścia
Portd = &B1110111 'włączony jest tranzystor T3 - taki mam układ
Do
Toggle Portb.7
Waitms 1000 'kropka gaśnie po ok. 1 sekundzie
Loop
End
Jak wpisałem Cls w tym samym miejscu co ty to kropka (LED) dalej mi migała ale jescze rozświetliła mi się szóstka na wyświetlaczu LED który to mam podłączony do portu B czemu to jeszcze nie wiem
.....
Teraz juz chyba wiem. W kompilatorze BASCOM-AVR w zakładce "Options" --> "Compiler" --> "LCD" --> "Data mode" zamiast domyślnego "pin" to ustawiłem "bus" i już jak wpiszę Cls nie zmienia to działania układu - nie rozświetla się 6 jak poprzednio.
witam,
tez mam podobny problem, mam cos takiego:
Config Pinb.0 = Output
Config Pinb.1 = Output
Config Pinb.2 = Output
Leda1 Alias Portb.0
Leda2 Alias Portb.1
Leda3 Alias Portb.2
Do
Toggle Leda1
Toggle Leda2
Toggle Leda3
Waitms 100
Loop
program jak widac ma migac trzema diodami na porcie B, ale niestety po wgraniu do procka nic sie nie dzieje
pozdr
Config Pinb.0 = Output
Config Pinb.1 = Output
Config Pinb.2 = Output
Leda1 Alias Portb.0
Leda2 Alias Portb.1
Leda3 Alias Portb.2
Do
Toggle Leda1
Toggle Leda2
Toggle Leda3
Waitms 100
Loop
program jak widac ma migac trzema diodami na porcie B, ale niestety po wgraniu do procka nic sie nie dzieje
pozdr
Wkleiłem dokładnie to co napisałeś do BASCOM-AVR skompilowałem wgrałem do procka (mam taki zestaw ZL!AVR z AT90S2313) i wszystko gra. W symulacji pod bascomem też chodzi. Powiedz jak wpiąłeś te diody do procka ? i czy napewno uC został zprogramowany?witam,
(...)
pozdr