Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięAVRSide i AVRStudio
Moderatorzy:Jacek Bogusz, procesorowiec, r-mik, Moderatorzy
Czy AVRSide będzie współpracował z AVRStudio 3.56 ? Mnie nie udaje się tego osiągnąć. W zakładce "Narzędzia" jest "Uruchom AVR Studio 4" - ja mam AVRStudio 3.56 bo wersja 4.08 jest tylko dla asemblera - chyba że czegoś nie rozumiem, co jest bardzo prawdopodobne .
-
- -
- Kontaktowanie:
Re: AVRSide i AVRStudio
Pozycja w menu jest tylko ułatwiająca - uruchamia sesję AvrStudio4 na podstawie przypisanego projektowi pliku *.aps. Równie dobrze można Studio startować ręcznie - w dowolnej wersji. Dla 3.5 trzeba tylko ustawić opcję formatu coff na zwyczajny ( dla 4 używamy ext-coff ).Czy AVRSide będzie współpracował z AVRStudio 3.56 ? Mnie nie udaje się tego osiągnąć. W zakładce "Narzędzia" jest "Uruchom AVR Studio 4" - ja mam AVRStudio 3.56 bo wersja 4.08 jest tylko dla asemblera - chyba że czegoś nie rozumiem, co jest bardzo prawdopodobne .
BTW - AvrSide było pisane właśnie po to, żeby uniezależnić się od kompilacji w C z poziomu AvrStudio. Więc jeśli piszesz i kompilujesz pod AvrSide to wcale Ci niepotrzebne trzymanie się 3.56. 4.08 tylko nie obsługuje zewnętrznego kompilatora C - natomiast debugowanie wysokiego poziomu ( wg kodu źródłowego C ) - jak najbardziej. Przy tym ma dużo większe możliwości niż 3.56 ( np. podgląd struktur oraz zmiennych inicjalizowanych ). A co najważniejsze - jest bieżącym oficjalnym projektem Atmela - linia 3.5 jest definitywnie zakończona i nie będzie w niej już żadnych poprawek ani wsparcia.
Pozdrowienia Jurek S.
W tym jest rzecz że jak próbowałem "ręcznie" i wybraną miałem wcześniej właściwą opcję coff to uzyskiwałem komunikat o błędzie pliku cof. Ja po prostu chcę wykorzystywać AVRStudio jako symulator, a może znowu coś nie tak rozumiem? Przy 3.56 sie nie upieram spróbuję zainstalować wersję 4.08Pozycja w menu jest tylko ułatwiająca - uruchamia sesję AvrStudio4 na podstawie przypisanego projektowi pliku *.aps. Równie dobrze można Studio startować ręcznie - w dowolnej wersji. Dla 3.5 trzeba tylko ustawić opcję formatu coff na zwyczajny ( dla 4 używamy ext-coff ).(...)
-
- -
- Kontaktowanie:
To sie niestety może zdarzyć zawsze - ta składanka różnych wolnych oprogramowań zazwyczaj działa ale ma różne zacięcia - w sumie trudno mieć o to pretensję ( zwłaszcza, że domyślnymi narzędziami dla avr-gcc są raczej GNU gdb, avarice i simulavr operujące bezpośrednio na nowocześniejszym i wszechstronniejszym formacie elf niż 'obce klasowo' windowsowe AvrStudio, które wprawdzie przyjmuje format coff ale tak naprawdę jest nastawione na format produkowany przez komercyjny IAR ).W tym jest rzecz że jak próbowałem "ręcznie" i wybraną miałem wcześniej właściwą opcję coff to uzyskiwałem komunikat o błędzie pliku cof.
Dla pełnej jasności :
- avr-gcc ( a w zasadzie narzędzie binutils avr-objcopy skompilowane z patchem konwertera elf>>coff autorstwa Joerg Wunscha ) produkuje na podstawie pliku wynikowego linkera ( elf ) plik symulacyjny (cof) rozumiany przez AvrStudio; w wersji podstawowej dla 3.5, w wersji rozszerzonej - dla 4.x.
- taki plik symulacyjny cof musimy ręcznie załadować do odpowiedniej wersji AvrStudio ( file> open ) odpowiednio ustawiając parametry; jeśli wywraca się na tym etapie to raczej nic się nie poradzi.
- AvrStudio tworzy sobie plik konfiguracyjny dla takiego projektu ( w wersji 4. jest to *.aps ). Jest on 'uruchamialny' z poziomu Windows i właśnie to wykorzystałem dla uproszczenia uruchomienia z menu AvrSide ( program sprawdza obecność w subfolderze projektu obecność ww pliku nazwa_projektu_cof.aps i jeśli jest - odpala go - to jest cała współpraca bez żadnych wyrafinowanych sprzężeń ). Jeśli już Studio jest otwarte, to sprawdza zmiany w tym pliku - jeśli wykryje zmianę spowodowaną kolejną kompilacją AvrSide to pyta o przeładowanie cof ( 3.5 o ile pamiętam niezależnie od aktywności okna, 4.x dopiero po uaktywnieniu okna co ma jak wszystko swoje wady i zalety ).
W sumie - o ile nie wyskoczą właśnie jakieś błędy w przyswojeniu avrgcc'owego cof'a - to działa wszystko dość sprawnie ( piszesz kawałek kodu w AvrSide >> F9 make >> Alt+Tab na AvrStudio >> potwierdzasz przeładowanie >> debugujesz ).
Pozdrowienia Jurek S.
Nie czekałem do następnego dnia, zainstalowałem AVRStudio 4.08 . Wszystko pięknie działa. AVRSide robi co do niego należy, a pod AVRStudio można ładnie zrobić symulację. Trzeba się w takim razie bliżej tej "parze" przyglądnąć Nie mogę się tylko na razie doszukać co i jak najlepiej poustawiać w AVRSide, ale jescze wszystkiego nie przeglądnąłem.
Jeszcze jedno pytanie - mam programator ISP podobny do STK200, a dokładnie taki jak tu http://www.btc.pl/pdf/zl2prg.pdf PonyProg bez problemu z nim współpracuje, czy z poziomu AVRSide też da się go uruchomić - próbowałem ale nic z tego nie wyszło.
Jeszcze jedno pytanie - mam programator ISP podobny do STK200, a dokładnie taki jak tu http://www.btc.pl/pdf/zl2prg.pdf PonyProg bez problemu z nim współpracuje, czy z poziomu AVRSide też da się go uruchomić - próbowałem ale nic z tego nie wyszło.
-
- -
- Kontaktowanie:
Nie dopisane. Obsługa wbudowana obejmuje tylko to co sam używam, praktycznie jest to programatorek usb dla wybranych atmeg ( tych, które już 'obrabiałem' ). STK200 - poprzez AvrStudio albo oddzielnym programem.Jeszcze jedno pytanie - mam programator ISP podobny do STK200, a dokładnie taki jak tu http://www.btc.pl/pdf/zl2prg.pdf PonyProg bez problemu z nim współpracuje, czy z poziomu AVRSide też da się go uruchomić - próbowałem ale nic z tego nie wyszło.
Pozdrowienia Jurek S.
Rada dla wszystkich którzy zaczynają z AVRSide - przeczytać najpierw plik "Czytaj" a potem zamęczać Jurka pytaniami - ta uwaga wynika z własnego doświadczenia.
Jednak ciekawi mnie czy przewidywana jest "Pomoc" w programie typu: omówienie "Ustawienia" co zaznaczyć i kiedy, co to daje itp. bo np otwieram ustawienia->kompilator i tam nie jest nic zaznaczone i co dalej?
Jednak ciekawi mnie czy przewidywana jest "Pomoc" w programie typu: omówienie "Ustawienia" co zaznaczyć i kiedy, co to daje itp. bo np otwieram ustawienia->kompilator i tam nie jest nic zaznaczone i co dalej?
-
- -
- Kontaktowanie:
To jest przede wszystkim kwestia czasu, który mogę poświęcić. Miałem te różne helpy w planach, ale chyba wolę jednak popychać dalej główny program. Jeśli chodzi o ustawienia i opcje kompilatora i linkera to i tak najlepiej sięgnąć do źródeł i przekopać się przez oryginalne manuale avr-gcc oraz avr-libc - nic tego nie zastąpi.Rada dla wszystkich którzy zaczynają z AVRSide - przeczytać najpierw plik "Czytaj" a potem zamęczać Jurka pytaniami - ta uwaga wynika z własnego doświadczenia.
Druga sprawa - to fakt, że dialog opcji cały czas nie jest zakończony - np. linker czeka na ustawianie lokalizacji obszarów pamięci i sterty,
do uzupełnienia opcje ostrzeżeń itd. Do tego jeszcze dochodzą zmiany w nowych wersjach gcc ( część opcji jest wycofywana itp. ) - więc helpy też musiałyby być ciągle poprawiane .
Pozdrowienia Jurek S.