Czesc.
Czy mozecie mi odpowiedziec na takie pytanie: Lutowalem płytke, i pozostalo na niej dozo kalafoni, czy wielka potrzeba jest usuniecie jej, czy mozna ja zostawic w spokoju. nie wiem jaki sa wlasciwosci elektryczne topnika jaka jest jego rezystywnosc, czyy chlonie wilgoc i tym podobne. w tej chwili dosc trudno jest usunac ten topnik bo elementy sa tak poukladane ze zabardzo nie ma jak dojsc. a poza tym nie zbyt mam czym go usunac, a specjalnie kupowac drogie prepraty o mi sie nie widzi.
Mozecie mi pomoc.
Slawek.
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięlutowanie plytek.
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
Sama kalafonia bardzo dobrze rozpuszcza się w denaturacie ale po odparowaniu pozostawia lekki osad. Znacznie lepsze rezultaty daje spirytus o nazwie 2-propanol (izopropanol) dostępny w sklepach chemicznych za drobne pieniądze. Płytkę po prostu można w tym umyć pędzelkiem. Należy chronić elementy stykowe, bo mogą powstać warstewki izolujące. Sama kalafonia nie przewodzi prądu.