witam
czy ktoś wie jak podłączyć twardy dysk z laptopa do standardowego komputera. Chodzi o system połączeń pomiędzy złączem twardego dysku z notebooka a łączem w standardowym komputerze
pozdrowienia
Marek
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięprzejściówka
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
połączenie hdd
Piny od 1 do 40 są takie same jak w normalnym dysku 5.25" tylkot cztery ostatnie piny w dysku 2.5" to zasilanie.
41 i 42 to vcc +5V
43 to gnd
Pozdrawiam
Rafał
41 i 42 to vcc +5V
43 to gnd
Pozdrawiam
Rafał
Wczoraj widziałem na allegro tu masz linka http://www.allegro.pl/show_item.php?item=19624410 ale aukcja się skończyła może jak się skontaltujesz ze sprzedawcom to coś poradzi.
Słuchajcie kolega mnie poposił abym sie zapytał o takie cudo:
ma dysk mały, i czesto go wyjmuje, wiec chce zrbić podłącznay do usb, czy jest to mozliwe, czy może są takie urządzeni w ogóle do kumpa bo w ogóle sie nie oriętuje, ale mimo co on chciał by to sam zrobić, jesli ktos się orietuje bardzo proszę o kontak ze mna
ma dysk mały, i czesto go wyjmuje, wiec chce zrbić podłącznay do usb, czy jest to mozliwe, czy może są takie urządzeni w ogóle do kumpa bo w ogóle sie nie oriętuje, ale mimo co on chciał by to sam zrobić, jesli ktos się orietuje bardzo proszę o kontak ze mna
widzialem cos jakby "karte usb" dla 8051, w ogole dla 8bitowych prockow, wiec jak twoj kolega jest megamozgiem w dziedzinie informatyki to powinien sobie poradzic z obsluga hdd za pomoca 8051 ale nie sadze zeby to bylo zadanie dla normalnego czlowieka
w sumie dopuszczam mysl ze da sie zrobic obsluge dysku ale jak sprawic zeby komputer widzial jego urzadzenie jako dysk to jest czarna magia dla mnie
w sumie dopuszczam mysl ze da sie zrobic obsluge dysku ale jak sprawic zeby komputer widzial jego urzadzenie jako dysk to jest czarna magia dla mnie