Witam,szukam takiego własnie programu.
Mam Circuitmakera 2000 ale tam jest tego mało..
W ogule mam tez pytanie jak plik ckt. przekształcić w BMP. lub GIF,TIFF itp. ???
Proszę o jakieś rady.
Może Protel 99SE bedzie o.k. ?
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięSzukam programu z dużą biblioteką lamp elektronowych
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
W CircuitMakerze jest opcja export do bitmapy, czesto z tego korzystam, robiąc rysunki na stronę www. Mam bibliotekę lamp pod CircuitMakera. Zaglądnij do mnie nastronę to zobaczysz schematy z lampami zrobione pod CM i wyeksportowane do bmp. Jak Ci będą odpowiadały te symbole lamp to Ci mogę wysłać. W sprawach CircuitMakera możesz pytać tutaj
Zanim wyeksportujesz schemat do bitmapy to musisz klawiszem "PageDown" zmniejszyć widok narysowanego schematu tak aby go w całości widzieć na ekranie. Wtedy będzie OK.Znalazłem jak to zrobić...i jest BMP ale jakos dziwnie jak zrobie ze schematu BMP to niewidać co niektórych elementów...ścieżki sa ale np. dwuch rezystorów nie ma na swoim miejscu...
Wiesz może co to?(...)
Zrób tak - po narysowaniu schematu musisz go mieć widocznego w całości na ekranie, w zakładce "Export options" wybierasz np. "Device dependent bitmap" (będzie plik z rozszerzeniem .bmp) dajesz "OK", wybierasz "Export - Schematic Graphic File" i zapisujesz pod wybraną nazwą. Jeszcze mi się nie zdarzyło aby brakowało czegoś na rysunku. Używam CircuitMaker 2000.Zrobiłem tak własnie ale dalej jest brak niektórych elementów.
Później postaram sie wrzucić to na forum
Żeby to zrobić to najpierw musisz pod traxmakerem zrobić odpowiednie elementy biblioteczne np. cokołów tych lamp jeśli masz podstawki do druku, później każdemu elementowi na schemacie ideowym przyporządkować obudowę z biblioteki traxmakera, a nastepnie zrobić pod circuitmakerem netlistę.O.k. dzięki Wojtku za pomoc juz all działa.
Możesz jeszcze napisac dlaczego niemogę "przerobić" ze schematu lampy na PCB niechce mi się to przerobić....z tego schematu co Ci wysłałem własnie.