Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Ładna płyta czołowa - program graficzny

_Wojciech_
-
-
Ładna płyta czołowa - program graficzny

Postautor: _Wojciech_ » 5 mar 2004, o 22:13

Robię pewne urządzenie i chciałem mieć ładną płytę czołową.
No i jest problem :( Czy jest jakiś program graficzny, który pozwala na operowanie wymiarami w milimetrach czy centymetrach? Inaczej nijak nie mogę się wpasować w rzeczywiste urządzenie. Metoda prób i błędów jest zbyt uciążliwa. Tylko nie piszcie Corel, bo nie mam drobnych... Najlepiej jakiś darmowy. A może jest jakiś specjalnie do tego stworzony program?
Przykładowy rysunek:
Obrazek

Awatar użytkownika
waldek
-
-

Postautor: waldek » 5 mar 2004, o 22:26

ja takie rzeczy robię w AUTOTRAXIE na dzień dzisiejszy jest za darmo i można go pobrać z ep czy edw
pozdrawiam

_Wojciech_
-
-

Postautor: _Wojciech_ » 6 mar 2004, o 16:04

Fakt! teraz zauważyłem, że w protelu też się przecież da.
Ale inny problem: Jak to potem zapisać jako np. *.bmp? No bo da się drukować bezpośrednio, ale bym to sobie ładnie obrobił w paincie.

paweł_ppmikro
-
-

Postautor: paweł_ppmikro » 8 mar 2004, o 02:53

Witam!
Robiłem kiedyś podobne rzeczy w Corel-u. Radzę spróbować, zwłaszcza, że możliwości programu są bardzo duże,
wymiarowanie w milimetrach też nie stanowi problemu.

Awatar użytkownika
Piotr36
-
-

Postautor: Piotr36 » 10 mar 2004, o 21:52

Ja również wykonuję wszystkie plyty czołowe w Corelu. Jest dobry z kilku powodów, a najważniejszym jest możliwość rysowania w warstwach i druku tych warstw /razem lub osobno/. Jest możliwość wykonania kolorowego tła z bogatej palety kolorów. Wydruk foliuję przez co jest trwały i estetycznie wygląda. Warto spróbować !!! Polecam.

_Wojciech_
-
-

Postautor: _Wojciech_ » 10 mar 2004, o 22:02

A samo foliowanie robisz w jakimś punkcie ksero?
Stosujesz jakąś specjalną folię?

Awatar użytkownika
Piotr36
-
-

Postautor: Piotr36 » 12 mar 2004, o 22:07

Foliowanie - a raczej laminowanie - wykonuję w pracy, ale przy braku takiej opcji można to wykonać i w punkcie ksero. Koszt jest niewielki, a efekty zadowalające. Wykorzystuję zwykłą folię do laminowania - choć podobno są jakieś jej gatunki / bardziej i mniej przezroczyste/.

MariuszC
-
-

Postautor: MariuszC » 12 mar 2004, o 22:21

Jeżeli chcesz coś taszego - to możesz kupić przezroczystą folię nasoprzylepną (arkusze A1) i samemu zobie "zalaminować".
Ja sobie chwalę taką metodę.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Piotr36
-
-

Postautor: Piotr36 » 14 mar 2004, o 20:36

Wydaje mi się, że cena samej filii jest podobna - ale dzięki za podpowiedź. Koszt laminowania odpada, bo mam laminarkę w pracy. Poza tym folia do laminowania jest chyba bardziej sztywna od samoprzylepnej. pozdrawiam.

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”