Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięmetalizacja
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
Jak metalizować otwory w płytkach dwustronnych w warunkach domowych. Czy są dostępne środki do metalizacji i w jakich cenach. Gdzie można znaleść jakieś materiały.
W przeciętnych warunkach domowych metalizacji nie zrobisz. Możesz wprawdzie się tym pobawić, ale efekty będą dalekie od tego co uzyskuje się w warunkach przemysłowych, a jakość połączeń niska. Może ew. jakieś tulejkowanie otworów, ale nie mam pojęcia jak jest z dostępnością materiałów. Sam, jeśli robię płytkę pod wykonanie ręczne, projektuję lutowanie elementów przewlekanych tylko po stronie druku, a przejścia między warstwami drutowe, poza obrysem elementów. Płytka wychodzi trochę większa, ale za to "bezproblemowa". A jeżeli mam gotowy projekt płytki z metalizacją, to robię nowy, swój ...
Jednym z warunków dobrej metalizacji jest gładkość otworu (zewnątrz otworu nie może być żadnych zadziorów). Takie coś uzyskuje się jedynie robiąc otwory ostrym widiowym wiertłem w wiertarkach wysokoobrotowych (min 40000 rpm) i tu leżysz, bo takiej nie masz.
Kolejnym problemem jest chemia, króra wymaga precyzji i czystości.
Kolejnym problemem jest chemia, króra wymaga precyzji i czystości.
Jak nie da się zmieścić na jednej stronie , to robię przjścia z obiciętych goldpinów ,Wierci się taki otworek by goldpin wchodziłbardzo ciasno . Wciskam na raz wszytkie goldpiny , potem obcinam tak by wystawały z każdej strony po max 1mm i seryjnie lutuje. Trzyma mocno i zajmuje mniej czasu niż zabawa z drutami .
Przecież wystarczy w otwór wlożyc odcinek cieniutkiego drutu np. z plecionki przylutować z jednej i drugiej strony i po kłopocie! Przy odrobinie wprawy całkiem nieźle i szybko to wychodzi, a najważniejsze da się jeszcze wlożyć w ten sam otwór elememt - nawet podstawkę pod scalak. Ja robię to od kilku lat i nie narzekam. Jakości do metalizacji nie da się porównywać, ale jest szybko TANIO i spełnia swoje zadanie. Przecież płytka nie idzie na wystawę!!! , a i tak umieszczasz ją w jakiejś obudowie.
-
- -
A ja wiem
Przelotki do dwustronnych płytek drukowanych pojawiły się ostatnio na Wolumenie u gościa który sprzedaję odpady poprodukcujne, obok kącika audio. Po 10 zł za torebkę przelotek, około milona sztuk .
Nikt tutaj nie twierdzi, że w warunkach domowych nie można przeprowadzić metalizacji otworów, tylko że wkład pracy jest znaczny, a jakość tak uzyskanych połączeń, delikatnie mówiąc, mierna.
Takie przepisy są dobre dla kogoś kto jest z zamiłowania chemikiem, a wówczas nie takie "cuda" potrafi w domu zrobić. Sam widziałem ...
Dla mnie o wiele prostsze jest zaprojektowanie płyty tak, że metalizacja
otworów nie jest konieczna
Takie przepisy są dobre dla kogoś kto jest z zamiłowania chemikiem, a wówczas nie takie "cuda" potrafi w domu zrobić. Sam widziałem ...
Dla mnie o wiele prostsze jest zaprojektowanie płyty tak, że metalizacja
otworów nie jest konieczna