Specyfikacja transmisji klawiatura PC --> PC
Od: "ele mid" <elemid@wp.pl>
Temat: Specyfikacja transmisji klawiatura PC --> PC
Data: 6 marca 2004 20:41
Witajcie.
Mam problem. Pomóżcie.
Pecetowa działa w ten sposób, że
1. Wciśnięcie klawisza powoduje przesłanie podu klawisza do portu
klawiatury.
2. Puszczenie klawisza powoduje przesłanie podu puszczenia wciśniętego
klawisza do portu klawiatury.
No i mam problem w punkcie drugim
Atmel udaje klawiaturę PC. Z przesłaniem kodu znaku nie mam problemu.
Tylko nie wiem jak wygląda kod puszczenia klawisza.
Wysyłanie kolejnych kodów klawiszy, pez ich "puszczenia" powoduje że
komputer "piszczy".
Nie rusze, dopóki nie dowiem się co z tym kodem puszczenia klawicza...
Z góry dziękuję za każdą pomoc.
Mariusz
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięKlawiatura PC - obsługa
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
Tutaj masz od A to Z wyjasnione jak dziala klawiatura
http://panda.cs.ndsu.nodak.edu/%7Eachap ... atkeyboard
Z tego co tam jest napisane sa dwa kody make code (wcisniecie klawisza i trzymanie) i break code (zwolnienie klawisza).
Sprawdz Scan Code Set (sa trzy rodzaje)
Scan Code Set 1 to (tak jak podal Rasel):
np: A to 1E(H) i 9E(H) czyli wiekszy o 80(H)
A Scan Code Set 2 i 3:
np: A to 1C(H) i F0(H).1C(H) czyli puszczenie klawisza to dwa kody zawsze F0 i znak klawisza
http://panda.cs.ndsu.nodak.edu/%7Eachap ... atkeyboard
Z tego co tam jest napisane sa dwa kody make code (wcisniecie klawisza i trzymanie) i break code (zwolnienie klawisza).
Sprawdz Scan Code Set (sa trzy rodzaje)
Scan Code Set 1 to (tak jak podal Rasel):
np: A to 1E(H) i 9E(H) czyli wiekszy o 80(H)
A Scan Code Set 2 i 3:
np: A to 1C(H) i F0(H).1C(H) czyli puszczenie klawisza to dwa kody zawsze F0 i znak klawisza
Niestety, widać że jestem starej daty....
W prehistorycznych klawiaturach do komputerów XT było tak, jak pisałem powyżej (tzn. kod zwolnienia klawisza był taki sam jak wciśnięcia, ale z ustawionym najstarszym bitem).
We współczesnych klawiaturach (począwszy od prawie równie prehistorycznych komputerów AT) kod zwolnienia klawisza to dwa bajty: pierwszy o stałej wartości F0 (Hex), a drugi jest taki sam jak kod wciśnięcia.
Pozdrawiam
W prehistorycznych klawiaturach do komputerów XT było tak, jak pisałem powyżej (tzn. kod zwolnienia klawisza był taki sam jak wciśnięcia, ale z ustawionym najstarszym bitem).
We współczesnych klawiaturach (począwszy od prawie równie prehistorycznych komputerów AT) kod zwolnienia klawisza to dwa bajty: pierwszy o stałej wartości F0 (Hex), a drugi jest taki sam jak kod wciśnięcia.
Pozdrawiam