Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Projektowanie płytek drukowanych :))

Micro
-
-
Projektowanie płytek drukowanych :))

Postautor: Micro » 3 mar 2004, o 16:19

Hi - jestem tu nowy - i mam pytanie - czy znacie jakis program w tórym mozna jest projektowac ? i jeszcze jedno - jaki jest dobry sposób na nanoszenie sciazek na płytke zeby były proste i estetyczne :?

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:

Postautor: end » 3 mar 2004, o 20:46

Ten temat juz był.... :D
Zobacz na www.evatronix.com.pl tam są różne programy do tworzenia płytek PCB i w ogule robienia schematów...
Polecam Circuitmaker2000 i Protel 99SE lub Eagle 4.01 choć ten ostatni nie jest w ofercie tej firmy to chyba jest dostępny w sieci jako wersja free.
Co do płytek PCB, może to ci pomoże:
http://www.cyfronika.com.pl/zrobsam.htm
Pozdrawiam!

Awatar użytkownika
gogo4
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: gogo4 » 6 mar 2004, o 15:06

Jeżeli chodzi projektowanie płytek to polecam Autotraxa (można go zaczerpnąć z www.edw.com.pl ). A co do wykonania płytki to podaj maila - podeślę ci opis jak wykonać płytki za pomocą żelazka i papieru kredowago. Jest to metoda identyczna jak wykonywanie płytek za pomocą folii termotransferowej (TES2000), ale mniej kosztowna - foliaTES2000 jest dużo droższa od papieru kredowego). Poza tym za pomocą papieru kredowago płytki wykonuje się łatwiej niż za pomocą folii. Ogólnie w ok 20 minut wykonasz płytkę z rysunkiem ścieżek jak w fabrycznych płytkach.

Pozdr.

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:

Postautor: end » 6 mar 2004, o 15:10

Cze gogo4 a możesz opisac to tutaj na forum ?
Ja też bym chętnie "posłuchał" :wink:

Awatar użytkownika
gogo4
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: gogo4 » 6 mar 2004, o 17:18

Dużo nie będę pisał, ponieważ zajęłoby to sporo miejsca (zresztą można taki opis znaleźć w sieci np. na elektrodzie). Wszystko robisz identycznie jak z folią, z tym, że folię zastępujesz papierem kredowym. Drukujesz wzór ścieżek drukarką laserową na papierze kredowym (idealnie nadaje się tzw papier do prac dyplomowych). Jeżeli nie masz drukarki laserowej to drukujesz na zwykłym papierze i kopiujesz na papier kredowy za pomocą kserokopiarki. Następnie rozgrzewasz żelazko, które jest odwrócone stopką do góry, do temperatury ok. 160 stopni (mniej więcej temperatura prasowania wełny, lub ewentualnie trochę więcej niż dwie kropki - w przypadku skali z kropkami). Po nagrzaniu żelazka kładziesz na nim laminat miedzią do góry, oraz przykładasz do tego laminatu rysunek ścieżek (toner musi przylegać do miedzi), oczywiście płytka musi być oczyszczona drobnoziarnistym papierem ściernym, a następnie wodą z dodatkiem łagodnego detergentu (ja używam płynu do naczyń). Po przyłożeniu do płytki rysunku ścieżek (oczywiście płytka leży na żelazku) przecierasz całą płytkę kawałkiem szmatki dobrze dociskając. Należy przy tym uważać aby nie przesunąć papieru na płytce. Po około 2 minutach ścieżki zaczną prześwitywać przez papier i to jest znak, że można już zdjąć płytkę z żelazka. Po zdjęciu płytki czekasz do ostygnięcia, po
czym wrzucasz ją do wody (mile widziana woda z dodatkiem detergentu). Po chwili kąpieli papier zacznie odchodzić od płytki, lekko pocierając kciukiem zdejmujesz papier i zostaje piękny rysunek ścieżek. Jak widzisz czynności są identyczne jak w przypadku folii, różnica polega jedynie na tym, że papier musisz namoczyć przed zdjęciem z płytki, z folię zdejmujesz bez namaczania. Po bardziej szczegółowy opis odsyłam do artykułów Marka Dzwonnika przedstawionych w EP 6-8/2003 , oraz na stronkę: http://www.eloy.z.pl.

P.S. Ja pierwsze płytki tą metodą robiłem korzystając z tych artykułów, jeżeli chcesz to mogę ci je podesłać.

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”