Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

konwerter TV kablowej

Tom27
-
-
konwerter TV kablowej

Postautor: Tom27 » 1 mar 2004, o 22:54

Pozdrawiam
Czy ktoś sobie przypomina gdzie jest jakiś schemat konwertera TV kablowej tzn. mam dość stary Tv i nie odbiera wszystkich kanałów z kablówki potrzebny mi jest konwerter albo coś co mi pomoże. Jeśli ktoś ma dobrą pamieć proszę o namiary gdzie tego szukać.
Dzięki !

Awatar użytkownika
ACeK
-
-

Postautor: ACeK » 2 mar 2004, o 02:03

Moze troche nie na temat. :evil:
Ale proponuje kup nowa glowice TV (pelny zakres programow) do twojego TV i zastap nia stara. :?
Albo jakis stary magnetowid (moze byc uszkodzona czesc mechaniczna) i przez niego odbierac kablowke, a z niego na telewizor ktory by teraz pracowal tylko jako monitor. :P

Tom27
-
-

Postautor: Tom27 » 2 mar 2004, o 23:44

Cześć
dzieki za odpowiedż i podpowiedż. Mam jakąś głowicę z mognetowidu ale nie bardzo wiem jak podłaczyć. Jak bym miał schemat swojego TV i opis głowicy którą posiadam sprawa była by prosta ale nie mam jednego ani drugiego. Czy wiesz na co muszę zwrócić uwagę i od czego zacząć.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
ACeK
-
-

Postautor: ACeK » 3 mar 2004, o 10:32

Glowica TV to to uklad skaldajacy sie z kilku blokow.
Z regoly sa trzy zakresy odbieranych kanalow
1 to VL czyli 1-5
2 to VH czyli 6-12
3 to UHF czyli 21- 69
to stara glowica
potrzebne jest zasilanie 12V
i napiecie do sterowania warikapow z dzielnika 0 - 30V
oprocz tego jest uklad automatycznej regulacji wzmocnienia
te nowe maja extra zakresy wypelniajace luki zakresow poniedzy 2 - 3, 5 - 6, 12 - 21.
Glowica zmienia sygnal o wysokiej czestotliwosci w sygnal pcz (posrednia czestotliwosc)
Z dopasowaniem glowicy moze byc klopot jesli nie masz odpowiednika do swojego TV.
Ja bym na twoim miejscu wykorzystal elektronike od starego magnetowidu. Bo tam wszystko jest juz gotowe i nic nie trzeba robic i stroic. I podlaczyc to do TV po wejsciu antenowym lub wizyjnym.

Jestem teraz po za domem i nie dysponuje zadnymi materialami na ten temat.
Mam nadzieje ze Ci te kilka zdan w jakis sposob po moze.
Powodzenia :P

Tom27
-
-

Postautor: Tom27 » 3 mar 2004, o 17:47

Dzięki za podpowiedź. Na razie robię inny projekt, więc nie bardzo mam czas, ale wkrótce wrócę do tematu i wtedy na pewno sięgnę po informacje od Ciebie. Sprawa z tym magnetowidem jest nie możliwa, bo mam tylko głowicę bez reszty, a i technicznie też nie było by to dobre, ponieważ TV, który chcę dostosować to mały 14” czarno-biały (jego miejsce będzie w kuchni na lodówce). Jak zacznę działać i napotkam problemy mam nadzieję, że będę mógł liczyć na twoją pomoc? :?
Pozdrawiam :wink:

Awatar użytkownika
waldek
-
-

Postautor: waldek » 5 mar 2004, o 00:25

w kuchni? na lodówce? czyżby znowu żona?
a tak na poważnie podaj typ tv może będę mógł pomóc

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”