Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj siębascom 8051 + emulator
Moderatorzy:Jacek Bogusz, robertw, k.pawliczak, Moderatorzy
- vondarecki
- -
- Kontaktowanie:
Pomimo poprawnie skonfiurowanego programu emulator nie działa...
Czy ktoś przerabiał już takiproblem ?
Za wzystkie rady dziękuje.
Czy ktoś przerabiał już takiproblem ?
Za wzystkie rady dziękuje.
- vondarecki
- -
- Kontaktowanie:
Witam
U mnie działa emulator programowy i sprzętowy.
Mam typowe ustawienia dla emulatora programowego , natomiast dla sprzętowego musiałem ustawić parametry transmisji .
Emulator sprzętowy zrobiłem za parę groszy ( 89c2051) ,jest prawie w 100% zgodny z 89c2051 z drobnym wyjątkiem - komparator .
Bazuję na sprzętowym ,ponieważ czas ładowania programu to dosłownie kilka sekund mniej niż 10 s ,program startuje bezpośrednio po załadowaniu. Jest on jak dla mnie rewelacyjny
Kompilacja w BASCOMIE trwa mniej niż 2 sekundy , to w sumie daje mi duże przyspieszenie w pisaniu programu .
Pzd Zyfer .
U mnie działa emulator programowy i sprzętowy.
Mam typowe ustawienia dla emulatora programowego , natomiast dla sprzętowego musiałem ustawić parametry transmisji .
Emulator sprzętowy zrobiłem za parę groszy ( 89c2051) ,jest prawie w 100% zgodny z 89c2051 z drobnym wyjątkiem - komparator .
Bazuję na sprzętowym ,ponieważ czas ładowania programu to dosłownie kilka sekund mniej niż 10 s ,program startuje bezpośrednio po załadowaniu. Jest on jak dla mnie rewelacyjny
Kompilacja w BASCOMIE trwa mniej niż 2 sekundy , to w sumie daje mi duże przyspieszenie w pisaniu programu .
Pzd Zyfer .
ze mnie kompletny bascomowy laik
jak napisze program i sprawdzam go na kompie to wszytko idzie ok
ale jak podłączam to płyty testowej to klapa
dostałem troche kasy wiec kupiłem co trzeba do bascom college
czyli emulator, płyta testowa i programatorek
ale z programatopra jescze nie kozystałem, chciałem pobawic sie bascomem za pomoca emulatora-moze mam cos nie tak ustawione, ale cos pieprze przy kompilacji czy co
podzucie jescze uwagi co i gdzie moge sprawdzi aby naprawic cos co zle zrobiłem:)
od strony elektrycznej płyta testowa jest ok
jak napisze program i sprawdzam go na kompie to wszytko idzie ok
ale jak podłączam to płyty testowej to klapa
dostałem troche kasy wiec kupiłem co trzeba do bascom college
czyli emulator, płyta testowa i programatorek
ale z programatopra jescze nie kozystałem, chciałem pobawic sie bascomem za pomoca emulatora-moze mam cos nie tak ustawione, ale cos pieprze przy kompilacji czy co
podzucie jescze uwagi co i gdzie moge sprawdzi aby naprawic cos co zle zrobiłem:)
od strony elektrycznej płyta testowa jest ok
hej Zyfer
dzieki za zainteresowanie, mam emulator z kitu avt-2501
posprawdzalem wszystkie ustawienia tak jak tu pisaliscie ale dalej klapa
zanim dalej bede wam zawracał głowe poprostu jutro popołudniu skocze i sprawdze go u kumpla na kompie,
bo to moze wina mojego kompa, który czest lubi sprawiac rózne niespodzianki
tak ze prosze was o cierpliwosc i jutro wieczorkiem dawm wam znac czy dalej jestem w potrzebie
a awentualnie Zyfer powiedz jakiego emulatora ty uzywasz??
dzieki za zainteresowanie, mam emulator z kitu avt-2501
posprawdzalem wszystkie ustawienia tak jak tu pisaliscie ale dalej klapa
zanim dalej bede wam zawracał głowe poprostu jutro popołudniu skocze i sprawdze go u kumpla na kompie,
bo to moze wina mojego kompa, który czest lubi sprawiac rózne niespodzianki
tak ze prosze was o cierpliwosc i jutro wieczorkiem dawm wam znac czy dalej jestem w potrzebie
a awentualnie Zyfer powiedz jakiego emulatora ty uzywasz??
dzieki chłopaki za pomoc
miałem trzasnietego kompa, ale juz jest nowa płyta i i wszystko smiga jak trzeba
jeszcze raz dzieki
a tak przy okazji zyfer bawiłeś sie moze PIC'ami 16F8...
a jesli takl to jakiego sprzetu do nich uzywasz??
i jeszcze raz Zyfer dzieki za poświecony czas-cos mi sie zdaje ze jeszcze nie raz zadam ci pytanie
miałem trzasnietego kompa, ale juz jest nowa płyta i i wszystko smiga jak trzeba
jeszcze raz dzieki
a tak przy okazji zyfer bawiłeś sie moze PIC'ami 16F8...
a jesli takl to jakiego sprzetu do nich uzywasz??
i jeszcze raz Zyfer dzieki za poświecony czas-cos mi sie zdaje ze jeszcze nie raz zadam ci pytanie
Witam
Widzac ze rozmawiacie o symulatorach , ja mam problem Czy mial ktos kiedykolwiek problem z symulatorem AVT 2501 .
np z tym programem przy odczytywaniu danych calkowicie glupieje , pokazuje glupoty.Jest to program z kursu Bascoma. Przy odczytywaniu z pamieci pokazuje dane jakie mu sie podoba
Config Sda = P1.6
Config Scl = P1.7
Config Lcd = 20 * 2
Declare Sub Write_eeprom(adres As Byte , Value As Byte)
Declare Sub Read_eeprom(adres As Byte , Value As Byte)
Dim R As Byte
Dim Value As Byte , Adres As Byte
For R = 0 To 5
Print "podaj wartosc " ; R ; "[0...255]"
Input Value
Value = 10 * R
Call Write_eeprom , R , Value
Next R
Print "Werifikacja zapisu"
For R = 0 To 5
Call Read_eeprom , R , Value
Print "Wartosc" ; R ; "=" ; Value
Next R
End
Sub Write_eeprom(adres As Byte , Value As Byte)
I2cstart
I2cwbyte 160
I2cwbyte Adres
I2cwbyte Value
I2cstop
Waitms 10
End Sub
Sub Read_eeprom(adres As Byte , Value As Byte)
I2cstart
I2cwbyte 160
I2cwbyte Adres
I2cstart
I2cwbyte 161
I2crbyte Value , 9
I2cstop
End Sub
Z gory dzieki za odpowiedz
Widzac ze rozmawiacie o symulatorach , ja mam problem Czy mial ktos kiedykolwiek problem z symulatorem AVT 2501 .
np z tym programem przy odczytywaniu danych calkowicie glupieje , pokazuje glupoty.Jest to program z kursu Bascoma. Przy odczytywaniu z pamieci pokazuje dane jakie mu sie podoba
Config Sda = P1.6
Config Scl = P1.7
Config Lcd = 20 * 2
Declare Sub Write_eeprom(adres As Byte , Value As Byte)
Declare Sub Read_eeprom(adres As Byte , Value As Byte)
Dim R As Byte
Dim Value As Byte , Adres As Byte
For R = 0 To 5
Print "podaj wartosc " ; R ; "[0...255]"
Input Value
Value = 10 * R
Call Write_eeprom , R , Value
Next R
Print "Werifikacja zapisu"
For R = 0 To 5
Call Read_eeprom , R , Value
Print "Wartosc" ; R ; "=" ; Value
Next R
End
Sub Write_eeprom(adres As Byte , Value As Byte)
I2cstart
I2cwbyte 160
I2cwbyte Adres
I2cwbyte Value
I2cstop
Waitms 10
End Sub
Sub Read_eeprom(adres As Byte , Value As Byte)
I2cstart
I2cwbyte 160
I2cwbyte Adres
I2cstart
I2cwbyte 161
I2crbyte Value , 9
I2cstop
End Sub
Z gory dzieki za odpowiedz
czesc!
Nareszcie doszedlem co jest z moim symulatorem - teraz juz chodzi wspaniale . Co sie okazalo , kabel ktorego urzywalem pomiedzy komputerem a symulatorem musial zbierac jakies zaklocenia - dosc dlugi bo 2m-trowy .Zrobilem teraz krotkie polaczenie i symulator chodzi bez zarzutow .Dla wiadomosci innych , wszystkie symulacje z Eeprom , pcf powinny dzialac bez problemu .Niech to bedzie przestroga dla innych poczatkujacych !
pzdr
Nareszcie doszedlem co jest z moim symulatorem - teraz juz chodzi wspaniale . Co sie okazalo , kabel ktorego urzywalem pomiedzy komputerem a symulatorem musial zbierac jakies zaklocenia - dosc dlugi bo 2m-trowy .Zrobilem teraz krotkie polaczenie i symulator chodzi bez zarzutow .Dla wiadomosci innych , wszystkie symulacje z Eeprom , pcf powinny dzialac bez problemu .Niech to bedzie przestroga dla innych poczatkujacych !
pzdr