Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

darmowe sample

RABW
-
-
darmowe sample

Postautor: RABW » 12 lut 2004, o 20:03

czy ktos wie kiedy firmy wysylajace sample ignoruja zamawiajacego? wiem, ze ignoruje sie spryciarzy zamawiajacych ciagle to samo w duzych ilosciach. jak czesto mozna zamawiac probki zeby nie zostac skasowanym? czy to sa wielkosci rzedu tygodni miesiecy czy... lat?

Mac35
-
-

Postautor: Mac35 » 12 lut 2004, o 21:28

Uwazam, ze juz sam styl Twego zapytania zdradza podejscie do tematu i wskazuje, ze chcialbys stac sie wlasnie takim spryciarzem. Przez takie podejscie wiekszosc producentow juz w ogole nie wysyla do Polski sampli. Cierpia na tym prawdziwi projektanci.
Jesli sie myle co do Ciebie to wtedy sorry. :)
PS. Ja zawsze nie uzywam polskich liter.

RABW
-
-

Postautor: RABW » 12 lut 2004, o 23:25

Uwazam, ze juz sam styl Twego zapytania zdradza podejscie do tematu i wskazuje, ze chcialbys stac sie wlasnie takim spryciarzem. Przez takie podejscie wiekszosc producentow juz w ogole nie wysyla do Polski sampli. Cierpia na tym prawdziwi projektanci.
Jesli sie myle co do Ciebie to wtedy sorry. :)
PS. Ja zawsze nie uzywam polskich liter.
No wlasnie nie za bardzo jest tak. Nie chce zeby mnie za takiego uznali a i intencje mam calkiem czyste - nie chce po prostu strzelic czegos w stylu "gafy" i spalic sie na starcie. :( Owszem, nie jestem wielka firma, ktora pozniej kupi milion sztuk scalaka, ale chyba wielu amatorow wykorzystuje sample w ten sam sposob czyli do zbudowania jednego urzadzenia dla siebie zeby sie czegos nauczyc. Pytanie pozostaje aktualne.

czarutek

Postautor: czarutek » 13 lut 2004, o 16:14

W National jest np. tak: jeśli uznają, że prosisz o dużo (często zamawiasz lub wiele jest w zamówieniu), to do Ciebie zatelefonują z pytaniami co zamierzasz dalej. Tak przynajmniej było w moim przypadku po zamówieniu 3 układów po 3 sztuki, a następnie po miesiącu 1 układu 2 sztuk.

RABW
-
-

Postautor: RABW » 13 lut 2004, o 17:47

Acha, kapuje. Dzieki. Mam wlasnie zamiar zamowic z texas instr. czesci do karty dzwiekowej na usb (avt 5088,509), a ostatnio zamawialem u nich jakis miesiac temu z kawalkiem. Oczywiscie nie zamawiam tego samego wiecej niz raz i nie zamawiam pelnych ilosci wiec moze nie stane sie wrzodem spoleczenstwa polskiego :D chodzi mi o poznanie czegos jak "dobre maniery" w zamawianiu. Jakby ktos mial jeszcze jakies uwagi na te tematy to bardzo prosze - chetnie sie zapoznam.
pzdr
Ostatnio zmieniony 13 lut 2004, o 18:02 przez RABW, łącznie zmieniany 1 raz.

czarutek

Postautor: czarutek » 13 lut 2004, o 18:01

W takim razie na pewno się nie staniesz... :)
W przypadku TI może się zdarzyć tak, że jeśli niedawno wysyłali takie próbki do ich polskiego przedstawiciela, to najpierw skierują Cię do niego. Tak że nie zwlekaj, bo może być dodatkowy poślizg w czasie.

Awatar użytkownika
Sova
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Sova » 18 lut 2004, o 17:12

jakie sample i co za darmo :), jak za darmo to mnie to interesuje tylko o co chodzi, bo nie wiem za bardzo

czarutek

Postautor: czarutek » 18 lut 2004, o 17:18

Niektórzy producenci oferują darmowe próbki swoich wyrobów, tzw "sample". Darmowe, czyli teoretycznie zwolnione również z polskiego VAT i cła.

Awatar użytkownika
Sova
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Sova » 18 lut 2004, o 19:04

np jakie firmy?

czarutek

Postautor: czarutek » 18 lut 2004, o 19:14

National Semiconductors, Texas Instruments, Analog Devices, Rohm (przez polskiego przedstawiciela), Philips (przez polskiego przedstawiciela), CoilCraft...
Czasem udaje się również 'poza procedurą', czyli łapiąc kontakt z kimś w firmie, np. Sumida, Soshin...

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”