Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Kiedy coś o PCI w EP?

_Wojciech_
-
-
Kiedy coś o PCI w EP?

Postautor: _Wojciech_ » 9 lut 2004, o 22:25

W zapowiedziach artykułów EP już od dłuższego czasu jest coś o PCI.
Czekam i czakam i ciągle nie ma.
Może ktoś ma więcej szczegółów? Co to ma być (jakaś karta IO)?
A może akcelerator 3D :D Byłem kiedyś na praktyce w firmie, która chciała takie coś zrobić, ale na chceniu się skończyło...

Piotr
Moderator
Moderator
Kontaktowanie:

Postautor: Piotr » 10 lut 2004, o 00:42

Prace trwaja (w zalaczniku najfaniejszy do "psucia") prototyp, ale klopot jest ze sterownikami PCI dla Win. Moze ktorys z grupowiczow ma wiedze o programie do budowania sterownikow bez koniecznosci wylozenia 4500 USD?
Pzdr
PZb

_Wojciech_
-
-

Postautor: _Wojciech_ » 10 lut 2004, o 19:44

Za 4500 $ to są (chyba) takie kombajny, które same robią sterownik.
Onego czasu pisałem jakieś VxD w DDK (Driver Development Kit) z Microsoftu. To zewstaw darmowych narzedzi do pisania sterowników pod Win. Co prawda jest to masakra (trzeba się znać baaaardzo dobrze na architekturze PC), ale za darmo. Można pisać w C lub ASM. Tutoriale są na win32asm.civ.pl
Microsoft o ile pamiętam nie daje możliwości pobrania DDK ze swoich stron, ale trzeba poszukać na sieci pliku: win2kddk.exe, albo 98ddk.exe.
Generalnie strasznie złożony temat.

Piotr
Moderator
Moderator
Kontaktowanie:

Postautor: Piotr » 10 lut 2004, o 21:57

Za 4500 USD sterowniki same sie pisza, dlatego z takiego narzedzia korzystalem. DDK mnie przerasta, a innych chetnych do podjecia tematyki PCI nie widze (moze jednak ktos jest??). Jak zapewne rozumiesz, opisanie "golego" interfejsu wiekszego sensu nie ma, stad jego ciagle spychanie w przyszlosc.
Pzdr
PZb

_Wojciech_
-
-

Postautor: _Wojciech_ » 10 lut 2004, o 22:35

To faktycznie jest strasznie złożony problem.
Ktoś mi kiedyś napisał (jak szukałem czegoś o PCI), że PCI przy np. ISA to samolot przy hulajnodze :(
Ja zrobiłem jakiś rok temu prototyp PCI z układem FLEX10k10, ale na prototypie się skończyło. Brakło mi cierpliwości i przede wszystkim czasu na kod w VHDL, o sterownikach nie wspominając.
Teraz mi leży taka karta w komputerze. Jedyny plus, to jak przyjdzie do mnie jakiś "komputerowy guru", to mogę wywołać u niego tzw. "opad szczeny" :D
Ja bym wrócił chętnie do tematu, ale ale bym musiał się zwolnić z roboty :lol:

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”