Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Nokia - jak dobrać się do portu ?

jareks
-
-
Nokia - jak dobrać się do portu ?

Postautor: jareks » 7 lut 2004, o 19:17

Witam wszystkich serdecznie - jest to mój pierwszy post !

Czy mogę prosić o udzielenie informacji jak dobrać się do portu przez kabel do telefonów Nokia i Simens lub gdzie znajdę taką informację.
Chodzi mi o wysyłanie SMSów z tych telefonów ale tak aby załatwiał to mikrokontroler.

Dziękuję z góry za odpowiedzi.

Awatar użytkownika
gruszek
-
-

Postautor: gruszek » 9 lut 2004, o 11:10

niezly masz plan ;)
w chipie widzialem kiedys schemat kabelka do oznych rodzajow telefonow, w tym do nokii, okazalo sie ze b. duzo telefonow komunikuje sie poprostu przez rs232 czy jakos tak
atmelki maja rs232 wiec sprawa nie powinna byc trudna (mysle ze wiekszasc mikrokontrolerow ma taki port ale znam tylko 8051). nawet jesli mi sie tylko pomylilo i transmisja rs232 jest tylko od strony kompa a z drugiej strony kabla co innego (bo tam jest ukladzik max232 w tym kablu) to i tak mikrokontroler moze grac tu role komputera.
wec caly twoj problem bedzie polegal na znalezienu instrukcji jakie sie wysyla do nokii zeby nia sterowac, ja na ten teman nie mam nic do powiedzenia ;-P

jareks
-
-

Postautor: jareks » 9 lut 2004, o 19:47

Tzn w Noki sa 2 mozliwosci gdyz sa 2 rodzaje mozliwych polaczen MBUS i FBUS. Chcialbym wyslac SMSa przy uzyciu tego jednego z mozliwych połączeń. Problem jest taki iżnie bardzo wiem jaki tam jest protokół w Noki gdyż zwykłe połączenie z RS232 i wysyłanie komend modemowych typu AT nic nie daje.

Awatar użytkownika
gruszek
-
-

Postautor: gruszek » 9 lut 2004, o 21:20

no wlasnie ze chodzi o to ze rozkazy jakie sie tam wysyla zna tylko program ktory to robi ;) przydal by sie moze jaks analizator/rejestrator stanow logicznych nie? chyba ze ci sie uda wysepic gdzies od producenta (wlasciwie to nie wiadomo czy producenta telefonu czy samego ukladu obslugujacego kabelek w nokii bo do wyswietlacza mialem pdf'a producenta wyswietlacza, nie nokii)

McGregor
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: McGregor » 10 lut 2004, o 11:25

Tutaj mozesz poczytac o komendach wysylanych przez FBUS do telefonow Nokia. Oczywiscie nie bedzie to pasowac do wszystkich modeli ale przeciez zawsze mozna poszukac.

http://www.embedtronics.com/nokia/fbus.html

Piotr
Moderator
Moderator
Kontaktowanie:

Postautor: Piotr » 10 lut 2004, o 21:58

Przeciez to wszystko bylo w EP! lacznie z programami do robienia roznych sztuczek. Moze kto pamieta numery, bo nie mam pod reka archiwum?
Pzdr
PZb

Awatar użytkownika
Aleksander Zawada
Moderator
Moderator
Kontaktowanie:

Postautor: Aleksander Zawada » 10 lut 2004, o 22:05

Zdaje się 5,6,7,8/2003 :)

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”