Witam !!! Własnie jestem w trakcie montarzu tego kitu i pojawił się problem z elementami D8,D9,R22.
O ile z R22 i D8 sprawa jest prosta bo są otwory w płytce pod te elementy to gdzie wlutować D9 ?
I jeszcze jedno pytanko - czy może na tej płytce są jeszcze jakieś "niespodzianki" (o rezystorze R23 wiem) ?
Dodam jeszcze, że płytka jest jednostronna.
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięWillemProg 3 (AVT-5070)
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Grzegorz Becker, procesorowiec, robertw, Moderatorzy
No dzięki podpowiedz jest okrutnie logiczna ! ale, w mojej głowie rodzi się kolejne pytanie - jeśli pod jeden z wymienionych elementów nie ma wywierconych otworów, to czy ten element adyć jest niezbędny do poprawnej pracy programatora ?
Przykład - rezystor R23 - na schemacie jest na płytce niekoniecznie !
Przykład - rezystor R23 - na schemacie jest na płytce niekoniecznie !
W związku z żywym zainteresowaniem moim tematem mam kilka pytań:
- o co chodzi na tym forum ?
- czy ktoś odpowiedzialny ze strony gazety której, jestem stałym czytelnikiem odpowiada na pytania ?
- czy gazeta wykazuje jakiekolwiek zainteresowanie swoimi produktami ?
- do kogo zwracać się z pytaniami dotyczącymi bazpośrednio artukułów z EP ?
bo, dla mnie jest to śmieszne jak jakiś gość odpowiada mi żebym lepiej obejrzał schemat to może wszystko zrozumiem...ale, ja pytam czy ten gość w ogóle wie o czy ja mówię.
Ja tych płytek i zestawów nie produkuję, ja je tylko mogę kupić i od ludzi którzy biorą za to pieniądze oczekuję tylko jasnej odpowiedzi - bo, człowiek który wie wszystko, chyba do was nie pisze ? prawda ?
Inną sprawą jest to kogo reprezentuje ten obywatel który podsuwa takie ciekawe rozwiązania dotyczące kitów AVT - będę bardzo rad za odpowiedz i może to ułatwi mi to zrozumienie sprawy kitów ?
Dla jasności sprawy dodam, że zawodowo zajmuję się naprawą elektronarzędzi (od 20 lat) i pewien wąski wycinek elektroniki jest mi znany na codzień, i nie widzę potrzeby abym wyszukiwał na płytce czegoś, co powinno być oczywiste i jasne nawet dla laika !!!
- o co chodzi na tym forum ?
- czy ktoś odpowiedzialny ze strony gazety której, jestem stałym czytelnikiem odpowiada na pytania ?
- czy gazeta wykazuje jakiekolwiek zainteresowanie swoimi produktami ?
- do kogo zwracać się z pytaniami dotyczącymi bazpośrednio artukułów z EP ?
bo, dla mnie jest to śmieszne jak jakiś gość odpowiada mi żebym lepiej obejrzał schemat to może wszystko zrozumiem...ale, ja pytam czy ten gość w ogóle wie o czy ja mówię.
Ja tych płytek i zestawów nie produkuję, ja je tylko mogę kupić i od ludzi którzy biorą za to pieniądze oczekuję tylko jasnej odpowiedzi - bo, człowiek który wie wszystko, chyba do was nie pisze ? prawda ?
Inną sprawą jest to kogo reprezentuje ten obywatel który podsuwa takie ciekawe rozwiązania dotyczące kitów AVT - będę bardzo rad za odpowiedz i może to ułatwi mi to zrozumienie sprawy kitów ?
Dla jasności sprawy dodam, że zawodowo zajmuję się naprawą elektronarzędzi (od 20 lat) i pewien wąski wycinek elektroniki jest mi znany na codzień, i nie widzę potrzeby abym wyszukiwał na płytce czegoś, co powinno być oczywiste i jasne nawet dla laika !!!
Pragnę podziękiowac za wspanialego posta.Dzięki!!!
Przemyśle swoje posty na przyszłość,a uwag na moj temat jest tutaj wiele...można przywyknąć.
Ale...w większości ludzie pytają o rzeczy które są wręcz banalne a później sami twierdzą że to jednak nie był az taki problem jak myśleli.Stąd moja wypowiedź.
Pozatym niewiem kto siedzi z drugiej strony i kim jest.
Jeśli pana uraziłem to przykro mi niemiałem złych intencji.
Niejestem ani z EP ani z AVT.
"Rezystor R23 nie występuje na płytce drukowanej , jego rolę pełni R14
Tutaj podaję link który może się przydać, inni uzytkownicy mieli inne problemy:
viewtopic.php?t=8540
Przemyśle swoje posty na przyszłość,a uwag na moj temat jest tutaj wiele...można przywyknąć.
Ale...w większości ludzie pytają o rzeczy które są wręcz banalne a później sami twierdzą że to jednak nie był az taki problem jak myśleli.Stąd moja wypowiedź.
Pozatym niewiem kto siedzi z drugiej strony i kim jest.
Jeśli pana uraziłem to przykro mi niemiałem złych intencji.
Niejestem ani z EP ani z AVT.
"Rezystor R23 nie występuje na płytce drukowanej , jego rolę pełni R14
Tutaj podaję link który może się przydać, inni uzytkownicy mieli inne problemy:
viewtopic.php?t=8540