Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięKwarc
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
Mam, jak mi sie zdaje, proste pytanie odnosnie kwarcow. Mam do zbudowania uklad z dosc trudnym do zdobycia kwarcem. Udalo mi sie zdobyc kilka kwarcow o danej czestotliwosci, lecz pozostal mi jeszcze jeden problem, a raczej niejasnosc. Otoz kwarc na schemacie ma 3 wyprowadzenia, a ja posiadam kwarce z jedynie 2 wyprowadzeniami. Zastanawiam sie, jak polaczyc kwarce z dwoma wyprwadzeniami tak, aby uzyskac podobny efekt, co przy jednym kwarcu z 3 wyprowadzeniami. Jak nalezy polaczyc kwarce ? Jak zmienia sie parametry w ukladzie ? Zakupione przeze mnie kwarce maja metalowa obudowe, ktora byc moze jest trzecim wyprowadzeniem. Zastanawiam sie tez, jak mozna to sprawdzic i ktore jest to w takim razie wyprowadzenie.
...
Umiescilem fragment schematu na:
http://nzsport.q4.pl/schemat.gif
W schemacie powinny byc kwarce 26,583MHz, a mam 26,590MHz KDS 9J.
http://nzsport.q4.pl/schemat.gif
W schemacie powinny byc kwarce 26,583MHz, a mam 26,590MHz KDS 9J.
Kwarc
Czesc
To nie sa normalne kwarce, tylko dwuobwodowe filtry z fala biezaca.
Cewki sa zastosowane do ustawienia konkretnego pasma przenoszenia.
Te kwarce musza byc identyczne ( nie wiecej jak 50 Hz jeden od drugiego), bo w innym przypadku filtr nie bedzie dzialal jak powinien.
Pozdrowienia
To nie sa normalne kwarce, tylko dwuobwodowe filtry z fala biezaca.
Cewki sa zastosowane do ustawienia konkretnego pasma przenoszenia.
Te kwarce musza byc identyczne ( nie wiecej jak 50 Hz jeden od drugiego), bo w innym przypadku filtr nie bedzie dzialal jak powinien.
Pozdrowienia
Kwarc
No, cuz. Elektroniki ucze sie dopiero od poltora roku i nie nauczyli mnie jeszcze, czym dokladnie jest dwuobwodowy filtr z fala biezaca, czy jak go mozna zastapic kwarcem. Czy moglbys wyjasnic mi to w jakis prosty sposob ? Chodzi mi glownie o zastapienie filtrow kwarcami.To nie sa normalne kwarce, tylko dwuobwodowe filtry z fala biezaca.
Zeskanowalem posiadane przez siebie kwarce (niecale 40k):
http://nzsport.q4.pl/kwarc.jpg
Kwarce
Czesc
Najprosciej mozna je zastapic filtrem drabinkowym, ale aby mial
takie same parametry, bedzie musial miec minimum 4 kwarce,
a praktycznie : 5. Musisz tylko dobrac kondensatory aby filtr mial
to pasmo , ktore potrzebujesz. Bedziesz mial tylko problemy ze
zdobyciem kwarcow na ta czestotliwosc , bo praktycznie , powyzej 10 MHz to sa kwarce owertonowe , a filtr chodzi na podstawowej.
Pozdrowienia
Najprosciej mozna je zastapic filtrem drabinkowym, ale aby mial
takie same parametry, bedzie musial miec minimum 4 kwarce,
a praktycznie : 5. Musisz tylko dobrac kondensatory aby filtr mial
to pasmo , ktore potrzebujesz. Bedziesz mial tylko problemy ze
zdobyciem kwarcow na ta czestotliwosc , bo praktycznie , powyzej 10 MHz to sa kwarce owertonowe , a filtr chodzi na podstawowej.
Pozdrowienia