Witam,
Przeczytałem ostatnią EP. Temat z okładki to EIB, inteligentny dom itd. Ciekawi mnie bo właśnie jestem na etapie budowy domu. Przejrzałem schematy - niczego sobie, można się pobawić acz pewnie trochę drogo. Ale
tu się zaczął problem - konieczny jest układ TP-UART.
Internet przejrzałem. Znalazłem tylko 1 notkę z jakimiś cenami (w Niemczech) ale przy minimalnych pakietach na poziomie 1.500 sztuk. Aż tak dużego domu to nie buduję ;->
Pytanie - ktoś wie gdzie można, po rozsądnych cenach, coś takiego kupić (mieszkam w Warszawie)? A może jakieś zamienniki?
Pozdrawiam
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięEIB - gdzie to kupić (np. TP-UART)?
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
1. Zmyslasz: programy do wiekszosci projektow sa na CD i w Internecie, a wszystkie mozna za naprawde niewielkie kwoty kupic w handlowy@avt.com.pl. Trzeba tylko przeczytac EP.
2. Jestemy niestety zasciankiem, stad klopoty z zaopatrzeniem w co bardziej wysublimowane podzespoly. Niestety AVT nie jest firma charytatywna i nie kupi 350 (minimum) TP-UART-ow, zeby sprzedac 2 czy 3 sztuki. Poprzez artykuly niesiemy natomiast wiedze o tym, ze takie uklady sa i jezeli ktos bedzie musial je zastosowac (bo skala projektu jest odpowiednia), to musi tylko zadzwnic do dystrybutora.
3. Jak widzisz nie jest prawda, ze jak sie bardzo chce zdobyc taki uklad, to sie nie da - autorzy poradzili sobie bez trudu.
4. Przykladow wirtualnego zainteresowania co bardziej zlozonymi projektami znam wiele, jak chocby Tripathowe wzmacniacze TA0103, ktore do dzis leza w magazynie AVT - stad duza i uzsadaniona ostroznosc dzialu handlowego.
Pzdr
PZb
2. Jestemy niestety zasciankiem, stad klopoty z zaopatrzeniem w co bardziej wysublimowane podzespoly. Niestety AVT nie jest firma charytatywna i nie kupi 350 (minimum) TP-UART-ow, zeby sprzedac 2 czy 3 sztuki. Poprzez artykuly niesiemy natomiast wiedze o tym, ze takie uklady sa i jezeli ktos bedzie musial je zastosowac (bo skala projektu jest odpowiednia), to musi tylko zadzwnic do dystrybutora.
3. Jak widzisz nie jest prawda, ze jak sie bardzo chce zdobyc taki uklad, to sie nie da - autorzy poradzili sobie bez trudu.
4. Przykladow wirtualnego zainteresowania co bardziej zlozonymi projektami znam wiele, jak chocby Tripathowe wzmacniacze TA0103, ktore do dzis leza w magazynie AVT - stad duza i uzsadaniona ostroznosc dzialu handlowego.
Pzdr
PZb
Dziękuję za odpowiedzi. Tym niemniej wynika mi z nich że układów
nie ma.
Nie dziwię się że autorzy zdobyli procki bez problemu. Myślę że gdybym i ja podał się za redaktora czasopisma elektronicznego i stwierdził że układy są mi potrzebne bo piszę o nich artykuł to też bym kilka dostał. W końcu to darmowa (?) reklama.
Tym niemniej gdyby ktoś jednak podał mi coś konkretnego byłbym wdzięczny. Dodam jeszcze że nie znam niemieckiego natomiast bez problemu dogadam się po angielsku choć preferuję polski.
A tak na marginesie: z jednej strony teoretycznie standard obowiązuje od połowy lat '90 (10 lat) a do dzisiaj nie jest popularny (skoro nie mogę bez problemów kupić podstawowego komponentu) to może cała ta zabawa to tylko wiele hałasu o nic. Chyba żeby były jakieś popularne zamienniki których autorzy, z jakiś względów, nie uwzględnili. A może sam standard jest tylko pobożnym życzeniem europejczyków, nie wspieranym przez żadnego poważnego producenta, a na świecie są popularne (czytaj - tanie i dostępne) układy w innych standardach. Wtedy powstaje pytanie - dlaczego nie opisać tych innych, popularniejszych, standardów?
Powyższe pytania wynikają z mojej niewiedzy i chęci jej zmniejszenia a nie są atakiem na autorów artykułu którzy odwalili kawał dobrej roboty.
Pozdrawiam
nie ma.
Nie dziwię się że autorzy zdobyli procki bez problemu. Myślę że gdybym i ja podał się za redaktora czasopisma elektronicznego i stwierdził że układy są mi potrzebne bo piszę o nich artykuł to też bym kilka dostał. W końcu to darmowa (?) reklama.
Tym niemniej gdyby ktoś jednak podał mi coś konkretnego byłbym wdzięczny. Dodam jeszcze że nie znam niemieckiego natomiast bez problemu dogadam się po angielsku choć preferuję polski.
A tak na marginesie: z jednej strony teoretycznie standard obowiązuje od połowy lat '90 (10 lat) a do dzisiaj nie jest popularny (skoro nie mogę bez problemów kupić podstawowego komponentu) to może cała ta zabawa to tylko wiele hałasu o nic. Chyba żeby były jakieś popularne zamienniki których autorzy, z jakiś względów, nie uwzględnili. A może sam standard jest tylko pobożnym życzeniem europejczyków, nie wspieranym przez żadnego poważnego producenta, a na świecie są popularne (czytaj - tanie i dostępne) układy w innych standardach. Wtedy powstaje pytanie - dlaczego nie opisać tych innych, popularniejszych, standardów?
Powyższe pytania wynikają z mojej niewiedzy i chęci jej zmniejszenia a nie są atakiem na autorów artykułu którzy odwalili kawał dobrej roboty.
Pozdrawiam
Witam, ze zdobyciem TP-UART'ow nie jest az tak zle. Kiedy to 3-lata temu zwrocilem sie po raz pierwszy do Siemensa z prosba o zakupienie 3 szt., odeslano mnie wowczas do polskich oddzialow handlowych firmy Eurodis. W Eurodis oczywiscie takze "od reki" nie moglem go zakupic (trzeba bylo oczekiwac okolo 2 tygodni na realizacje tego nietypowego zamowienia), ale nie odeslano mnie z tzw. "kwitkiem", nawet przy tak niewielkiej ilosci. Nalezy tez dodac, ze wowczas TP-UART byl swiezo po swojej premierze i nawet Siemens nie budowal jeszcze na nim Elementow Magistralnych EIB (a przynajmniej nie wystepowaly one jeszcze w produkcji masowej). Urzadzenia EIB, ktore wtedy byly dostepne na rynku, zaprojektowane zostaly w oparciu o mniej wygodne rozwiazanie - transformatorowe, na pewno bardziej klopotliwe w realizacji niz "rewolucyjny" TP-UART. Wracajac do glownego watku zwiazanego z zaopatrzeniem, nie ma wiekszego klopotu w zakupieniu tegoz ukladu - mowiac krotko, szlaki zostaly juz dawno przetarte... (w Eurodis wiedza juz co to takiego TP-UART)
Pozdrawiam, WT
Pozdrawiam, WT
-
- -
- Kontaktowanie: