Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj się89S52
Moderatorzy:Jacek Bogusz, robertw, k.pawliczak, Moderatorzy
Pojawił się ostatnio na rynku mikrokontroler 89S52. Chciałem go nabyć, ale dowiedziałem się, że ma on "zmutowany" sposób programowania ISP. Używam programatora STK200/300. Czy bascom obsłuży ten procesor, a jeśli nie to za pomocą jakiego programu mogę moim programatorem obsługiwać ten procesor?
W EP 10/2003 w dziale "Czytelnicy Piszą" jest opisana adaptacja AVT871/3
(opis w EP6/2000) umożliwiająca programowanie procesorów At89S autorstwa mojego kolegi.
Polega ona na wykonaniu prostej przejściówki pokazanej w liście, którą podłączamy pomiędzy kabel lpt i AVT871/3.Do programowania używamy Microcontroller ISP Software (dostępny na stronie Atmela).We wspomnianym liście jest wzmianka , że konieczna jest również drobna modyfikacja samego AVT871/3 ale chochlik drukarski spowodował , ż nie napisano tam jaka.
Chodzi o połączenie Pin16 układu 74244 z pin1 DB25.Połączenie to nie
przeszkadza gdy używamy AVT871/3 do programowania AVR-ów Bascomem.Tak skompletowanym programatorem programuję At89S52,
At89S8252.Jedyna niedogodność tego rozwiązania to to że niemożna programować z pod Bascoma.
P.S.
Oryginalny kabelek do programowania tych procków kosztuje 155PZN w
SEGURO
Cześć!
(opis w EP6/2000) umożliwiająca programowanie procesorów At89S autorstwa mojego kolegi.
Polega ona na wykonaniu prostej przejściówki pokazanej w liście, którą podłączamy pomiędzy kabel lpt i AVT871/3.Do programowania używamy Microcontroller ISP Software (dostępny na stronie Atmela).We wspomnianym liście jest wzmianka , że konieczna jest również drobna modyfikacja samego AVT871/3 ale chochlik drukarski spowodował , ż nie napisano tam jaka.
Chodzi o połączenie Pin16 układu 74244 z pin1 DB25.Połączenie to nie
przeszkadza gdy używamy AVT871/3 do programowania AVR-ów Bascomem.Tak skompletowanym programatorem programuję At89S52,
At89S8252.Jedyna niedogodność tego rozwiązania to to że niemożna programować z pod Bascoma.
P.S.
Oryginalny kabelek do programowania tych procków kosztuje 155PZN w
SEGURO
Cześć!
Polecam to co i mi polecono: soft ze strony http://www.aec-electronics.co.nz
Tylko kabelek!
Tylko kabelek!