Pytanie do osób wykonujących płytki na ploterze.
Czy korzystacie z fabrycznych ploterów czy może z samodzielnie zrobionych???
Jeżeli ta druga opcja to jak taki ploter można zrobić???
Może jakieś linki.
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięploter pcb
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
Ja mam pytanie na bardzo podobny temat - nie rozpoczynam więc nowego wątku. Myślałem długo nad zbudowaniem samodzielnie wiertarki do wiercenia otworów w płytkach, sterowanej komputerem - czyli takiego 'plotera wiercącego'.
Zbieram w tym celu stare drukarki - przede wszystkim igłowe i atramentowe - ze względu na mechanizmy przesuwające głowicę.
Sęk w tym, że mechanik ze mnie mizerny - całą elektronikę sterującą mam w głowie, ale konstrukcji takiego cuda nie mogę sobie wyobrazić.
Podejrzewam, że można by się pokusić o skonstruowanie plotera do płytek, który by mógł rysować ścieżki, a po zmianie 'głowicy' - wiercić otwory.
W razie czego - ja się zgłaszam na ochotnika
Marcin.
Zbieram w tym celu stare drukarki - przede wszystkim igłowe i atramentowe - ze względu na mechanizmy przesuwające głowicę.
Sęk w tym, że mechanik ze mnie mizerny - całą elektronikę sterującą mam w głowie, ale konstrukcji takiego cuda nie mogę sobie wyobrazić.
Podejrzewam, że można by się pokusić o skonstruowanie plotera do płytek, który by mógł rysować ścieżki, a po zmianie 'głowicy' - wiercić otwory.
W razie czego - ja się zgłaszam na ochotnika
Marcin.