Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

jak kondensator i jaki stabilizator i jak to wogóle ma być ?

marcikw
-
-
jak kondensator i jaki stabilizator i jak to wogóle ma być ?

Postautor: marcikw » 6 sty 2004, o 22:03

Cewka zamontowana na wale ma dwa uzwojenia jedno na 12V i drugie na 6V. Napięcie wytwarzane przez uzwojenie 12V podczas jazdy wynosi ok. 40V natomiast uzwojenie 6V wytwarza ok. 13V.
1. Od uzwojenia 6V.
Napięcie wytwarzane przez uzwojenie 6V poprzez bezpiecznik dochodzi do mostka gretza (wstawiłem mostek zamiast prostownika selenowego) mostek gretza prostuje napięcie z ok. 13V na 6,2V i to napięcie dochodzi do akumulatora. Ja chciałem za mostkiem a przed akumulatorem podłączyć kondensator który sprawiłby zwiększenie napięcia w granicach od 7,8V do max 8,4V. Poszukuje wzorów jaka ma być pojemność kondensatora aby uzyskać taki właśnie efekt.
2. Od uzwojenia 12V.
Napięcie wytwarzane przez uzwojenie wynosi ok. 40V. To napięcie poprzez bezpiecznik i stacyjkę dochodzi do żarówki 12V. Podczas małych obrotów silnika żarówka nie przepala się lecz po pewnym czasie jazdy już niestety tak gdyż właśnie wtedy napięcie wzrasta do ok. 40V. A podczas małych obrotów spada mniej więcej do 20V. Ja chciałbym przed żarówką umieścić układ stabilizatora który utrzymywałby napięcie rzędu 15V. Jak obliczyć i zrobić taki układ.
Ostatnio zmieniony 8 sty 2004, o 21:00 przez marcikw, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Wojtek
-
-

Postautor: Wojtek » 7 sty 2004, o 19:47

Co do pierwszej części pytania (jeśli dobrze zrozumiałem twoje pytanie) to jak podłączysz do wyprostowanego napięcia kondensator to napiecie zmierzone (skuteczne) czyli 6V wzrosnie do 1,41 x 6 = 8,46V. Oczywiście jak to obciążysz to pojawią się tętnienia zalezne od wartości obciążenia, jak wyliczyć taki kondensator to pomóż sobie i zaglądnij tutaj
Co do drugiej części pytania, to załącz rysunek bo trochę się pogubiłem :)

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”