Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięMikrokontrolery - pierwsze kroki
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
Czy zestaw Atmela STK500 to dobry wybór dla początkujęcego?
Na początek możesz zacząć od AT90S2313. Jest prostszy jeszcze AT90S1200 ale tego możesz olać. Bardzo fajnym układem był 8515 (wycofany z produkcji), który był najbardziej zbliżony (jeżeli chodzi o funkcjonalność do dziadka 89C51), obecnie jest zastąpiony przez ATMEGA8515. Atmel produkuje tego całe mnóstwo rożnych. Popatrz na
www.atmel.com
Możesz pytać na: an177@poczta.fm
www.atmel.com
Możesz pytać na: an177@poczta.fm
-
- -
Ja się osobiście tym od miesiąca zajmuję i zgadzam się, że AVR są "przyjazne" w obsłudze. Począwszy od strony www Atmela (wszystko szybko i bez problemu można znaleźć), poprzez dostępność układów, do kompilatorów i symulatorów jest stosunkowo łatwe i właśnie przyjazne.
Przydałoby się, żeby było kompletne środowisko programowe (kompilator, symulator, programator) w jednym. Bo współpraca AVR GCC z AVR Studio mnie osobiście przeraża. No ale nie ma "róży bez kolców".
Przydałoby się, żeby było kompletne środowisko programowe (kompilator, symulator, programator) w jednym. Bo współpraca AVR GCC z AVR Studio mnie osobiście przeraża. No ale nie ma "róży bez kolców".
A może Visual Micro Lab - obecnie legalną wersję mozna zakupić za 75 Euro, w połączeniu z AVRGCC daje kompletne środowisko.....Przydałoby się, żeby było kompletne środowisko programowe (kompilator, symulator, programator) w jednym. Bo współpraca AVR GCC z AVR Studio mnie osobiście przeraża. No ale nie ma "róży bez kolców".
-
- -
Ja kupiłem bezposrednio ze strony Advanced Micro Tools , po wcześniejszym ściągnięciu wersji demo. Trzeba jednak zwrócić uwagę na fakt, że wysyłamy przy zamówieniu numer seryjny wygenerowany w naszym programie demo jezeli jest to instalacja docelowa - czyli nie planujemy dokonywać zmian partycji czy też formatować dysku i w konsekwencji instalować przed otrzymaniem licencji jeszcze raz programu, gdyż wtedy licencja nie będzie pasowała do instalacji (kazda nowa instalacja zmienia numer seryjny) To wszystko jest opisane na stronie Advanced Micro Tools. Oczywiście jezeli zmienimy instalację programu to też jest na to rada trzeba jedynie wcześniej dokonać transferu licencji. Program jest OK naprawdę fajnie działa, a to co go wyróżnia to symulacja i "oscyloskop".A gdzie to można kupić i oczywiście wcześniej potestować jakieś demo?
-
- -
Wojtek: Dzięki, potestuję i "sie zobaczy".
I jeszcze dwa pytanka:
1. A jak wygląda integracja VMLab z AVR GCC? Jest bezproblemowa (podanie katalogu), czy trzeba się bawić z plikami makefile, itp. czary mary jak przy AVR Studio?
2. Czy VMLab ma własny programator? Chociaż w sumie to najmniej ważne, plik hex w zasadzie wystarczy. No ale za 75 euro to by było dobrze mieć wszystko.
Czarutek: Najtaniej Atmele są chyba na www.seguro.pl
Czasami za grosze można kupić na Allegro.
I jeszcze dwa pytanka:
1. A jak wygląda integracja VMLab z AVR GCC? Jest bezproblemowa (podanie katalogu), czy trzeba się bawić z plikami makefile, itp. czary mary jak przy AVR Studio?
2. Czy VMLab ma własny programator? Chociaż w sumie to najmniej ważne, plik hex w zasadzie wystarczy. No ale za 75 euro to by było dobrze mieć wszystko.
Czarutek: Najtaniej Atmele są chyba na www.seguro.pl
Czasami za grosze można kupić na Allegro.
1. Integracja jest bezproblemowa tzn nic nie trzeba specjalnie robić, zainstalowałem najjnowsze AVRGCC potem VMLAB i wszystko.Wojtek: Dzięki, potestuję i "sie zobaczy".
I jeszcze dwa pytanka:
2. Czy VMLab ma własny programator? Chociaż w sumie to najmniej ważne, plik hex w zasadzie wystarczy. No ale za 75 euro to by było dobrze mieć wszystko....
2. STK500 innego nie próbowałem jeszcze ale to chyba najmniejszy problem.
Kilka kartek na temat VMLAB jest w książce Dolińskiego "Mikrokontrolery AVR w praktyce".
-
- -
-
- -
Fakt mnie też to się podoba i dobrze działa , 75 to dużo ale np Win98 jest jeszcze droższy Można korzystać z darmowych środowisk AVR Studio juz znasz spróbuj AVRSide jest tu: http://www.avrside.ep.com.pl/ nie ma tych możliwości ale nic nie kosztuje.Bo jednak musi być WinAVR (oczywiście do najnowszej wersji VMLab).
Dzięki za pomoc.
Wygląda to rewelacyjnie. Ale kurcze 75 euro... W dodatku teraz euro podrożało...