Jestem szczesliwym uzytkowniiem pilota RC5???? (nie wiem czy Sony to Rc5 ale jezeli nie to chyba nie jest duzy problem

Szukam jakiegos schematu lub kogos kto pomoglby mi zbudowac takie oto uzadzonko ktore wlaczalo by komputer za pomoca dowolnego pilota RC5.
Chcailbym dalej uzywac tego samego pilota co uzywam (SONY) w Girderze dlatego uklad musi miec jakies zabezpieczenie przed przypadkowym wlaczeniem lub co gorsza wylaczeniem komputera (tzn zebym mogl sterowac Girdera ale jak np jak przytrzyam 3 sek jakis klawisz czy w jakis inny sposob to dopiero uklad zadziala)
Szukalem duzo na ten temat i mylalem nad zastosowaniem nastepujacych elelmentow (ale moga byc inne:) np TSOP1736 (na nim mam oparty uklad do Girdera i na 100% dziala z najrozniejszymi pilotami) jakis uklad co by to zrozumial np ATTiny22 (jakis prosty zeby sie dalo jakos latwo zaprogramowac na konkretny przycisk lub lepiej na jakas kombinacje np przytrzymanie dlugie 2 sek i krotkie nacisniecie)
Prosze Was o pomoc bo mysle ze to dla Was pestka (ja jak narazie obracam sie w innych kregach - studiuje architekture

Moglo by to dzialac prze Wake on La, USB, czy inne sposoby wlaczenia kompa....zasilanie tez bym wolal z kompa brac.
Ps. Czy dalo by sie to latwo w Bascomie zaprogramowac??? A moze wogle nie trzeba zadnego programu pisac...

Dzieki za pomoc