Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięTelestar 2003 pali diodę w przetwornicy
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Grzegorz Becker, Moderatorzy
Tv Telestar 2003 pali diodę R2M (D112) po wtórnej stronie przetwornicy. Uszkadza tylko ją nic innego, elki sprawdzone i są ok, nie ma zwarcia jak również posprawdzałem wszystkie elementy i są ok. Może ktoś ma jakieś propozycje.
power
power
Dioda jest po wtórnej stronie przetwornicy zaraz po diodach za trafem, pali ją praktycznie w momencie włączenia TV, góra kilka sekund poracy przetwornicy. Napięcia zgadzają się z podanymi na schemacie, transpotor jest, też sprawdziłem i sprawny. Elki w przetwornicy wymieniłem więc odpadają elementy sprawdzałem i są ok, na sztucznym obciążeniu (żarówka) też ten sam efekt.
power
power
Dioda pracuje w gałęzi 120 V, w momencie uszkodzenia brak głosu i obrazu ponieważ uszkadza ją w momencie przełączenia z trybu stdby do pracy, powodując zwarcie przetwornicy. Jednak ten problem już rozwiązałem, tylko, że brak jest obrazu widać linie powrotu i tło jest lekko niebieskie. Napięcia na PK sa ok.
power
power
-
- -
Witam, nie wiem czy jeszcze jestam w stanie Ci pomóc. To,że paliło diodę sugeruje wzbudzenie się przetwornicy( zamiast 114 V , miałeś około 220V)Ponieważ przetwornica"zgłupiała" to nie tylko podbiła jedno napięcie +B,wszystkie po stronie wtórnej. Wymień wszystkie ( wszystkie!) elektrolity po stronie pierwotnej w przetwornicy. Inne kombinacje skutkują dalszymi uszkodzeniami odbiornika.Prawdopodobnie uszkodził się również scalak od pionu( dlatego brak treści obrazu). Pamiętajcie, kondensatory pracujące w przetwornicach, jeśli są słabej jakości to wyschną w czasie od roku do pięciu lat. Taka logika producentów. Nam dają zarobić. Nie wiesz czego się czepić , to czep się elektrolitów. To takie hasełko. Pozdrawiam