Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

referat z mikrofalówki

dopestar
-
-
Kontaktowanie:
referat z mikrofalówki

Postautor: dopestar » 2 gru 2003, o 19:31

Witam wszystkich.
Poszukuje materialów dotyczacych techniki mikrofalowej oraz samej mikrofalówki. Strasznie trudno znalezc cos na ten temat. Pomocy! ]
Z gory dziekuje

Awatar użytkownika
Aleksander Zawada
Moderator
Moderator
Kontaktowanie:

Postautor: Aleksander Zawada » 2 gru 2003, o 21:04

Nie wiem co to konkretnie ma być.
Przejrzyj następujace książki:

Marian Suski, Romuald Litwin-technika mikrofalowa
Bogdan Galwas- miernictwo mikrofalowe
Jan Hennel-lampy mikrofalowe
Stuchły, Kraszewski, Sokołowski-Pomiary lamp mikrofalowych
Gurewicze- przyrządy elektronowe

Znajdziesz tam z pewnością o magnetronach, ale nie wiem w jakim ujęciu ma to być. W pierwszej i drugiej pozycji jest sporo matematyki i nieco wiadomosci o różnych przyrządach mikrofalowych, w tym półprzewodnikowych. W trzeciej sporo matematyki, smae lampy mikrofalowe-dla praktyka niewiele tam ciekawego.
Gurewicze-tu będzie w miarę przystępny, niemal bez matematyki opis działania lamp (w tym rzeczonego magnetronu).
Czwarta pozycja-może być mało przydatna.
Był jeszcze Ginzton-miernictwo mikrofalowe, ale tego na oczy nie widziałem. Zresztą to stare dziej, chyba 1961 rok.

Poza tym szukaj w sieci zapytując o magnetron, klistron, klistron refleksowy i wreszcie radar. W języku polskim niewiele chyba jednak znajdziesz.

zysiu
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: zysiu » 2 gru 2003, o 21:46

jesli szukasz cos na temat klistronu to mam jakas laborke ze studiow, jest zawarte tam troche teorii. Jakby cie to interesowalo, to pisz na maila

MDz
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: MDz » 3 gru 2003, o 01:52

Na stronach Zakładu Elektroniki i Fotoniki Mikrofalowej IMiO PW
http://www.imio.pw.edu.pl/wwwzpm/books/books.html były kiedyś dostępne m.in. materiały do wykładu z mikrofal (Podstawy Techniki w.cz.). Niestety od jakiegoś czasu "ze względów formalno-prawnych" wymagana jest autoryzacja. Nie wiem jak się uzyskuje haslo. Być może wystarczy napisać maila z prośbą do odpowiedniej osoby? Spróbuj.

--
MDz

dopestar
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: dopestar » 3 gru 2003, o 22:37

dziekuje za posty!
Jezeli chodzi o sprecyzowanie tematu referatu to jest to referat dla uczniow technikum elektronicznego. Chlopaki zrobia sobie z tego notatki i napisza sprawdzian ;) Nie chce zbytnio zaglebiac sie w tajniki mikrofal. Glownie chodzi o kuchenke mikrofakowa. Zasade dzialania itp.

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”