Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

problem z konstrukcą kolumny głośnikowej

-
-
Kontaktowanie:
problem z konstrukcą kolumny głośnikowej

Postautor: avatar_pl » 22 lis 2003, o 23:01

Interesuje mnie następujący problem:
Czy w konstrukcji kolumny trójdrożnej sekcja (objętość) zawierająca głośnik średnio tonowy powinna być odzielona hermetycznie od sekcji zawierającej głośnik niskotonowy, czy może nie ma to żadnego znaczenia :?
Dzięki za odzew.

jogi
-
-

Postautor: jogi » 22 lis 2003, o 23:32

Zdecydowanie oddzielona. Inaczej membrana wyfrunie.

Awatar użytkownika
szymon
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: szymon » 22 lis 2003, o 23:33

Według mnie powinna być oddzielona w kolumnach o mocy większej niż 100W

Dexter
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Dexter » 23 lis 2003, o 11:08

A ja powioem ze to zalezy od konstrukcji glosnika sredniotonowego. Sa takie glosniki ktore maja zabudowany kosz w celu wyrownania charakterystyki glosnika. Jezeli masz wlasnie taki glosnik to nie trzeba oddzielac komor. W innym przypadku trzeba koniecznie oddzielic i moc nie ma tu znaczenia bo np. glosnik niskotonowy 38cm o mocy 50W potrafi tloczyc duze ilosci powietrza wytwarzajac wewnatrz obudowy duze cisnienie ktore moze spowodowac uszkodzenie nie obudowanego glosnika sredniotonowego.
Pozdro
Dexter

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:

Postautor: end » 5 gru 2003, o 15:36

Zgadzam się z Dexterem.
Chodzi o przepompowywanie powietrza przez głośnik niskotonowy.
Radze odizolować środniotonowy lub kupić już z obudowanym koszem.

Awatar użytkownika
małysz
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: małysz » 19 cze 2004, o 23:52

Witam!
Żeby nie zaczynać nowego tematu to tu sie dołącze. Mam kolege który od pewnego czasu próbuje swoich sił w konstruowaniu kolumn głosnikowych i co jakis czas pyta mnie o jakis program do obliczania parametrów obudów. Chodzi o jakiś sprawdzony i nie taki najprostrzy program ale też nie jakis strasznie skomplikowany. Jeśli ktoś mógłby mi pomóc w tej kwestii (może ma albo zna jakiś adres) To byłbym wdzięczny a kolega nawet bardzo wdzięczny. :roll:

Dexter
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Dexter » 20 cze 2004, o 09:16

Darmowy i dobry do wstepnych symulacji to WinISD. Wpisz sobie w wyszukiwarke napewni Ci znajdzie a jak nie umiesz to poszukaj tu
http://subwoofer.t17.ds.pwr.wroc.pl/index.php
Dosc rozbudowanym i dobrym lecz komercyjnym programem jest BassBox Pro 6.0 Tu juz Ci nie pomoge.
Pozdro
Dexter

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”