Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Quartus-dwa pytania i rozwiązanie problemu

_Wojciech_
-
-
Quartus-dwa pytania i rozwiązanie problemu

Postautor: _Wojciech_ » 15 lis 2003, o 18:49

1. Czy Quartus Altery może konfigurować układy poprzez ByteBlaster? (na porcie LPT, z książki "Układy programowalne pierwsze kroki").
Z tego co widzę da się wybrać tylko MasterBlaster :(

2. Czy kompilacja układu w Quartusie zawsze tak strasznie długo trwa? Np. u mnie na Celeronie 900 ok. 40 sekund (a chodzi o super banalny opis w VHDL). Max Plus 2 kompiluje prawie natychmiast.

I jeszcze informacja: Jak komuś Quartus nie działa, tzn. wypisuje NIC=ffffffff0000, albo 000000000000, to znaczy, że MUSI być w komputerze karta sieciowa, ale fizyczne urządzenie, nie karta Dial-Up z Windowsa. Męczyłem się chyba z dwa tygodnie, zasypywałem request'ami ludzi z My Supprot Altery i Pana Piotra e-mail'ami, a rozwiązanie było banalne :). Oczywiście NIE musi być podłączona do sieci. Na Allegro można kupić taka kartę za 12zł.

_Wojciech_
-
-

Postautor: _Wojciech_ » 23 lis 2003, o 22:14

Kurcze, czemu tak mało ludzi coś robi w dziedzinie układów programowalnych... Nie ma z kim się konsultować. :cry:

Piotr
Moderator
Moderator
Kontaktowanie:

Re: Quartus-dwa pytania i rozwiązanie problemu

Postautor: Piotr » 24 lis 2003, o 09:33

[quote="_Wojciech_"]1. Czy Quartus Altery może konfigurować układy poprzez ByteBlaster? (na porcie LPT, z książki "Układy programowalne pierwsze kroki").

>> Ktorego Quartusa uzywasz?

2. Czy kompilacja układu w Quartusie zawsze tak strasznie długo trwa? Np. u mnie na Celeronie 900 ok. 40 sekund (a chodzi o super banalny opis w VHDL). Max Plus 2 kompiluje prawie natychmiast.

>> Bo Altera ma rozpaczliwe syntezery VHDL. Niestety :( ZNacznie lepiej dziala synetza VHDL w Altera Advanced Sythesis Tool, ale wykorzystanie wynikowego EDIFa troche potem trwa.

I jeszcze informacja: Jak komuś Quartus nie działa, tzn. wypisuje NIC=ffffffff0000, albo 000000000000, to znaczy, że MUSI być w komputerze karta sieciowa, ale fizyczne urządzenie, nie karta Dial-Up z Windowsa.

>> Oczywiscie, przeciez plik z licencja dostajesz na karte z numerem NIC, a takiego nie ma DU itp.

Męczyłem się chyba z dwa tygodnie, zasypywałem request'ami ludzi z My Supprot Altery i Pana Piotra e-mail'ami, a rozwiązanie było banalne :). Oczywiście NIE musi być podłączona do sieci. Na Allegro można kupić taka kartę za 12zł.[/quote]

>> ;-) Myslalem, ze pytasz.
Pzdr
PZb

_Wojciech_
-
-

Re: Quartus-dwa pytania i rozwiązanie problemu

Postautor: _Wojciech_ » 24 lis 2003, o 20:36

1. Czy Quartus Altery może konfigurować układy poprzez ByteBlaster? (na porcie LPT, z książki "Układy programowalne pierwsze kroki").

>> Ktorego Quartusa uzywasz?
Tego z książki "UPPK" czyli chyba Quartus II 2.0.

Piotr
Moderator
Moderator
Kontaktowanie:

Postautor: Piotr » 24 lis 2003, o 22:47

Chodzi BB MV (http://www.btc.pl/index.php?id=zl3prg). Jezeli masz mozliwosci, to sciagnij sobie nowego Quartusa II 3.0 (lepszy). Byl tez na ktorejs z plyt z EPo/oL, a bedzie w drugim wydaniu ksiazki.
Pzdr
PZb

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”