Witajcie!
To mój tu pierwszy post... nie wiem, mozę temat był już poruszany - jeśli tak, to przepraszam, ale mam mały problem...
Za tydzień mam laboratoria z regulacji ciągłej PLD... tylko nie za bardoz wiem, jak sie moge do tego przygotować... Jesli ktoś dysponowałby jakimiś materiałami do tego typu układów i zechciał się podzielić, byłbym dźwięczny.. ;)
pozdrawiam
Piotrek
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięRegulacja PLD - pomocy!
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
Ups, rzeczywiście, moja wina... za szybko pisałem, potem nioe przeczytałem ;P... rzeczywiście, PID...
Piotrze, jako moderatora, mogę Cię procić o zmianę tej literki w temacie? To może ktoś pomoże...
pzdr
P.S. To może, żeby nie było wątpliwości... oto, o co chodzi:
Piotrze, jako moderatora, mogę Cię procić o zmianę tej literki w temacie? To może ktoś pomoże...
pzdr
P.S. To może, żeby nie było wątpliwości... oto, o co chodzi:
pzdr6. Układy ze sprzężeniem zwrotnym. Wpływ sprzężenia na dokładność regulacji: redukcja wpływuzakłóceń i zmian parametrów układu. Wpływ sprzężenia na dynamikę: przyspieszenie, możliwośćwzbudzenia. Uchyby ustalone dla typowych wymuszeń, wpływ całkowania, regulator PI.Charakterystyki częstotliwościowe amplitudowo-fazowe i asymptotyczne Bodego, kryteriumNyquista, zapasy modułu i fazy, wpływ opóźnienia. Pożądany kształt charakterystykiczęstotliwościowej układu regulacji. Regulator przemysłowy PID i dobór jego nastaw.
7. Cyfrowa realizacja algorytmów sterowania. Dyskretyzacja modeli z czasem ciągłym. Wpływdyskretyzacji na cechy układu regulacji dla małych okresów próbkowania. Algorytmy dyskretneregulacji PID