Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięekranowanie od pola magnetycznego stałego
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Grzegorz Becker, Moderatorzy
Zainstalowałem czujnik magnetostrykcyjny Ballufa ( BTL 5 ) do pomiaru odległości. Na aplikacji okazało się, że czujnik jest bardzo wrażliwy na stałe pole magnetyczne od silnika prądu stałego 1kW. Jak ekranować czujnik ?
Re: Już odpowiadzam.........
No nieźle...hehehehewiesz.......nie mam pojecia ale życzę powodzenia
Ja zawsze ekran robie z folii aluminiowej czy kawałka blaszki.
Zależy od gabarytów urzadzenia
Pole magnetyczne
Jezeli mozna slowo.
Folia aluminiowa jest bardzo dobra w zastosowaniach kuchennych
np pieczenie , do pola magnetycznego, jesli folia, to tylko permalloj.
Najprostrzy ekran rurowy, to kawalek zelaznej rurki wodociagowej.
Mozna sie bawic z blacha ocynkowana, ale aby dobrze dzialalo,musi
byc nawiniete minimu trzy zwoje, np tyle potrzebuje lampa oscyloskopowa.To wiem z praktycznego zbudowania " paru "
oscyloskopow. Przepraszam za brak Polskich liter.
Pozdrowienia.
Folia aluminiowa jest bardzo dobra w zastosowaniach kuchennych
np pieczenie , do pola magnetycznego, jesli folia, to tylko permalloj.
Najprostrzy ekran rurowy, to kawalek zelaznej rurki wodociagowej.
Mozna sie bawic z blacha ocynkowana, ale aby dobrze dzialalo,musi
byc nawiniete minimu trzy zwoje, np tyle potrzebuje lampa oscyloskopowa.To wiem z praktycznego zbudowania " paru "
oscyloskopow. Przepraszam za brak Polskich liter.
Pozdrowienia.
Witam, sprawa nie jest prosta gdyż ekranowanie pola magnetycznego nie jest rzeczą prostą, moim zdaniem nie pomoże tutaj żaden ekran w postaci różnego rodzaju blaszek, w ten sposób ekranuje się pole elektryczne.
Można próbować stosować blaszki ale odpowiednio należy dobrać grubość, gdyż tłumienie pola będzie w tym przypadku funkcją grubości ekranu.
Można próbować stosować blaszki ale odpowiednio należy dobrać grubość, gdyż tłumienie pola będzie w tym przypadku funkcją grubości ekranu.