Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Schemat do wł./wył peryferiów przy włączaniu/wyłączniu kompu

sexbox
-
-
Schemat do wł./wył peryferiów przy włączaniu/wyłączniu kompu

Postautor: sexbox » 20 paź 2003, o 01:03

Witam

Szukam schematu urządzenia, prostego i niezawodnego, do sterowania zasilaniem urządzeń peryferyjnych (na 220V) poprzez włączanie i wyłączanie komputera.

A prościej: Chcę zrobić listwę zasilającą w której włączenie komputera podłączonego do określonego gniazda (sterującego), spowoduje włączenie zasilania na pozostałych gniazdach (a co za tym idzie pozostałych urządzeń peryferyjnych).

Czyli jakiś sterownik przekaźnika włączany po przekroczeniu jakiegoś poziomu natężenia prądu. Tak aby stany typu Stan-by potraktować jako wyłączony (czyli gdzieś > 10W).

PROSZĘ NIE PISAĆ o przekaźniku sterowanym 12V z wnętrza komputera. ZNAM TAKIE ROZWIĄZANIE. Zależy mi na urządzeniu zupełnie NIEZALEŻNYM które można by użyć do jeszcze innych zastosowań (np. magnetowid/TV)

Pozdrawiam
Sexbox

sexbox
-
-

Listwa zasilająca - auto włą/wył. urz. porzez urz. Master

Postautor: sexbox » 24 paź 2003, o 15:48

Witam

Prosiłem, nie znalazłem, więc sam zaprojektowałem!

Prosty, niezawodnego i niezależny sterownik zasilania urządzeń sieciowych (slave) poprzez włączanie i wyłączanie jednego wyselekcjowanego urządzenia (master).

Taka automatyczna listwa zasilająca - w której włączenie np. komputera podłączonego do gniazda (master), spowoduje włączenie zasilania na pozostałych gniazdach (slave) drukarki, SDI, głośniczków, lampki.... itp, itd.

Założenia: sterowanie przekaźnikiem gdy urządzenie Master przekroczy pobór prądu ok. 15W (powyżej Stan-by) czyli >65mA.

W załączeniu schemat: po lewej część wykonawcza, po prawej zasilacz beztransformatorowy.

Będę wdzięczny za weryfikację poprawności schematu. Raczej do poprawy jest główny rezystor w układzie zasilacza odkładana na nim moc to ok. 5,5W to za dużo. Ale zmieniając przekaźnik na inny (na schemacie 12V ok. 200om) na np. 24V i 500 om można tą moc znacznie zmniejszyć np. do 1,5W.

Pozdrawiam i czekam na uwagi i opinie!
Link: http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=77689

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”