Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięDo red. EP - pliki pcb
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
Moje pytanie dotyczy plików pcb umieszczanych na płytkach EP bądź na serwerze EP. Niektóre z tych plików nie dadzą się otworzyć pod Autotraxem czy Traxmakerem 2000 i to nie dlatego aby format był niezgodny ale z powodu beztroski lub niewiedzy projektujących obwody. Są one umieszczane często poza obszarem x=32000 mils i y=32000 mils co uniemożliwia ich odczyt w wyżej wymienionych programach - w załączeniu poniżej plik z komunikatem potwierdzający to o czym piszę. Jedyne lekarstwo to Protel, a z tego powodu to nie mam ochoty go instalować, tym bardziej że jest to wersja trial - wystaczyłoby aby projektanci umieszczali projekt np od punktu 100 x 100. Inny sposób jest czasochłonny i tylko przydatny przy małych projektach. Można taki plik pcb edytować w trybie tekstowym i poprawić współrzędne wszystkich punktów projektu co właśnie uczyniłem z plikiem do projektu z ostatniej EP czyli z projektem "Niezwykły minutnik do jaj". I tu drugie pytanie dlaczego ten interesujący projekt nie doczekał się umieszczenia na http://www.ep.com.pl/?strona=download.php&dz=7 ani też jak podano na końcu artykułu z EP09/03 na www.ep.com.pl/?pdf/wrzesien03.htm ? Plik zdobyłem dzięki uprzejmości autora projektu. Proszę aby odpowiedzialni redaktorzy za ten obszar działalności EP bliżej się temu przyglądnęli.
Re: Do red. EP - pliki pcb
Moje pytanie dotyczy plików pcb umieszczanych na płytkach EP bądź na serwerze EP.
>> Pliki PCB sa umieszczane wylacznie na CD-EP.
Niektóre z tych plików nie dadzą się otworzyć pod Autotraxem czy Traxmakerem 2000 i to nie dlatego aby format był niezgodny ale z powodu beztroski lub niewiedzy projektujących obwody. Są one umieszczane często poza obszarem x=32000 mils i y=32000 mils co uniemożliwia ich odczyt w wyżej wymienionych programach - w załączeniu poniżej plik z komunikatem potwierdzający to o czym piszę.
>> Sa umieszczane na planszy w miejscu domyslnie ustalonym w Protelu 99SE, ktory sluzy do projektowania drukow.
Jedyne lekarstwo to Protel, a z tego powodu to nie mam ochoty go instalować, tym bardziej że jest to wersja trial - wystaczyłoby aby projektanci umieszczali projekt np od punktu 100 x 100.
>> Mysle, ze jest to mozliwe, aczkolwiek efektow nie zagwarantuje: plytki robi wiele osob, a tego typu problem w srodowisku profesjonalnych wykonawcow PCB nie wystepuje. Trudno mi bedzie zagwarantowac tego typu usluge.
Inny sposób jest czasochłonny i tylko przydatny przy małych projektach. Można taki plik pcb edytować w trybie tekstowym i poprawić współrzędne wszystkich punktów projektu co właśnie uczyniłem z plikiem do projektu z ostatniej EP czyli z projektem "Niezwykły minutnik do jaj". I tu drugie pytanie dlaczego ten interesujący projekt nie doczekał się umieszczenia na http://www.ep.com.pl/?strona=download.php&dz=7 ani też jak podano na końcu artykułu z EP09/03 na www.ep.com.pl/?
>> Bledem jest, ze podalismy link na strone internetowa. Z zalozenia udostepniamy PCB do kitow, a timer takim nie jest.
Pzdr
PZb
>> Pliki PCB sa umieszczane wylacznie na CD-EP.
Niektóre z tych plików nie dadzą się otworzyć pod Autotraxem czy Traxmakerem 2000 i to nie dlatego aby format był niezgodny ale z powodu beztroski lub niewiedzy projektujących obwody. Są one umieszczane często poza obszarem x=32000 mils i y=32000 mils co uniemożliwia ich odczyt w wyżej wymienionych programach - w załączeniu poniżej plik z komunikatem potwierdzający to o czym piszę.
>> Sa umieszczane na planszy w miejscu domyslnie ustalonym w Protelu 99SE, ktory sluzy do projektowania drukow.
Jedyne lekarstwo to Protel, a z tego powodu to nie mam ochoty go instalować, tym bardziej że jest to wersja trial - wystaczyłoby aby projektanci umieszczali projekt np od punktu 100 x 100.
>> Mysle, ze jest to mozliwe, aczkolwiek efektow nie zagwarantuje: plytki robi wiele osob, a tego typu problem w srodowisku profesjonalnych wykonawcow PCB nie wystepuje. Trudno mi bedzie zagwarantowac tego typu usluge.
Inny sposób jest czasochłonny i tylko przydatny przy małych projektach. Można taki plik pcb edytować w trybie tekstowym i poprawić współrzędne wszystkich punktów projektu co właśnie uczyniłem z plikiem do projektu z ostatniej EP czyli z projektem "Niezwykły minutnik do jaj". I tu drugie pytanie dlaczego ten interesujący projekt nie doczekał się umieszczenia na http://www.ep.com.pl/?strona=download.php&dz=7 ani też jak podano na końcu artykułu z EP09/03 na www.ep.com.pl/?
>> Bledem jest, ze podalismy link na strone internetowa. Z zalozenia udostepniamy PCB do kitow, a timer takim nie jest.
Pzdr
PZb
Re: Do red. EP - pliki pcb
Faktycznie, przepraszam ja też korzystam tylko z CD.>> Pliki PCB sa umieszczane wylacznie na CD-EP.
Tak ale to można w prost sposób przsunąć, nie sądzę aby czytelnicy EP byli posiadaczami legalnych wersji Protela, wiekszość jednak korzysta z darmowych programów.>> Sa umieszczane na planszy w miejscu domyslnie ustalonym w Protelu 99SE, ktory sluzy do projektowania drukow.
Ale przecież to pismo jest dla zwykłych czytelników, a nie profesjonalnych wykonawców pcb. Projektuję wiele lat obwody drukowane ale zawsze umieszczam projekt w dolnym lewym rogu obszaru, niezależnie od typu programu.>> Mysle, ze jest to mozliwe, aczkolwiek efektow nie zagwarantuje: plytki robi wiele osob, a tego typu problem w srodowisku profesjonalnych wykonawcow PCB nie wystepuje. Trudno mi bedzie zagwarantowac tego typu usluge.
Dziękuję za szybką odpowiedź i liczę na to że taki mały warunek da się postawić projektantom płytek.
A szkoda>> Bledem jest, ze podalismy link na strone internetowa. Z zalozenia udostepniamy PCB do kitow, a timer takim nie jest.
Pzdr
PZb
Pozdrawiam