Czesc. Mam pytanko, czy ktos w trakcie pracy z Bascomem 51 spotkal taki dziwny problem. Otorz: prostya rzecz:
Pin Alias P1.3
Pin = Not Pin
to po kompilacji otrzymamy cos fajnego (jesli ktos zna troche assemblera):
mov c,p1.6
cpl c
mov p1.3,c
Taki kod generuje Bascom. Troche dziwne nie?.
P.S.
Wersje Bascoma 2.11 - (legalna).
W symulatorze takze to nie dziala jak trzeba. Czy mial ktos taka sytuacje?
Pozdrawiam.
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięMaly problem z Bascom51
Moderatorzy:Jacek Bogusz, robertw, k.pawliczak, Moderatorzy
Ja użymam do negacji bitu portu wyjściowego polecenia cpl P1.3. Operuje ono na zawartości rejestru wyjściowego, a nie na stanie wyprowadzenia mikrokontrolera.
Instrukcja MOV c, P1.3 odczytuje stan wyprowadzenia mikrokontrolera, i stąd kłopoty z prawidłowym funkcjonowaniem zapisu Pin= not Pin. Polecam książkę" Mikrokontrolery 8051 w praktyce" strona 23, 24, 31,32, wydawnictwa BTC www.btc.pl
pozdrawiam
Instrukcja MOV c, P1.3 odczytuje stan wyprowadzenia mikrokontrolera, i stąd kłopoty z prawidłowym funkcjonowaniem zapisu Pin= not Pin. Polecam książkę" Mikrokontrolery 8051 w praktyce" strona 23, 24, 31,32, wydawnictwa BTC www.btc.pl
pozdrawiam
Czesc.
Masz zupelna racje, ale mi chodzi o to, ze kompilator bascom51 generuje bledny kod- pobiera dane z jednego portu a wpisuje na inny - pomimo, ze instrukcja "pin= not pin" dotyczy tego samego wyprowadzenia. dodam jeszcze ze sprawdzilem po kolei wszystkie piny i blad wystepuje nie we wszystkich.
Pozdrawiam, Slawek.
Masz zupelna racje, ale mi chodzi o to, ze kompilator bascom51 generuje bledny kod- pobiera dane z jednego portu a wpisuje na inny - pomimo, ze instrukcja "pin= not pin" dotyczy tego samego wyprowadzenia. dodam jeszcze ze sprawdzilem po kolei wszystkie piny i blad wystepuje nie we wszystkich.
Pozdrawiam, Slawek.
Czesc.
jak mozesz to przeslij mi mailem wszystkie pliki, ktore baskom tworzy odnosnie tego przykladu, bo byc moze w wersji DEMO rzeczywiscie jest ok.
Dzieki,
Slawek - (sholojda@wp.pl)
jak mozesz to przeslij mi mailem wszystkie pliki, ktore baskom tworzy odnosnie tego przykladu, bo byc moze w wersji DEMO rzeczywiscie jest ok.
Dzieki,
Slawek - (sholojda@wp.pl)