Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj siępomier tętna
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
Witam!
Chciałbym wykorzystać licznik rowerowy jako miernik tętna podczas biegania. Nalezałoby podłączyć do licznika odpowiedni czujnik. Tylko jaki? Moze ktoś mi pomoże.
mailto: gekus@o2.pl
Chciałbym wykorzystać licznik rowerowy jako miernik tętna podczas biegania. Nalezałoby podłączyć do licznika odpowiedni czujnik. Tylko jaki? Moze ktoś mi pomoże.
mailto: gekus@o2.pl
Czujnik tętna
Generalnie przechlapane. Możesz próbować zastosować czujnik tętna optyczny który jest dołączany do niektórych machin sportowych np bieżni rowerków treningowych itp z funkcją pomiaru tętna. Jęśli jesteś głębiej zainteresowany tematem to daj znać. Spróbuje coś napisać
- Aleksander Zawada
- Moderator
- Kontaktowanie:
Jeśli nie przeszkadza obecność 3 elektrod przyklejonych do ciała to jest to lepszy pomysł niż czujnik optyczny. Jak Ci się uda zdobyć gdzieś elektrody samoprzylepne (sklepy ze sprzętem medycznym i ortopedycznym) to już pełny wypas. Trzy wzmacniacze operacyjne i sztuczne zero to podstawa do prawidłowego działania.
- Aleksander Zawada
- Moderator
- Kontaktowanie:
Ja wyrzucałem na oscyloskop i było spoko.
Można spokojnie chodzić z tym całym ustrojstwem.
Można spokojnie chodzić z tym całym ustrojstwem.
Ostatnio zmieniony 8 wrz 2003, o 13:36 przez Aleksander Zawada, łącznie zmieniany 1 raz.
Niestety trzy wzmacniacze w typowym układzie wzmacniacza pomiarowego to w przypadku takiego zastosowania to za mało tym bardziej, że jak się domyślam zasilanie też będzie o małej wartości(zresztą zamiast 3 wzm. z powodzeniem można zastosować gotowy wzmacniacz pomiarowy firmy AD) . Przy bieganiu może po prostu dochodzić do głosu potencjał kontaktowy (tak samo jak przy kiepskiej jakości elektrod czy też przy wyschniętych), a przy wzmocnieniu przynajmniej 1000V/V to po prostu może dojść do nasycenia wzmacniacza. Dlatego pierwszy stopień wzm. pomiarowego trzeba by dać o wzmocnieniu np 10V/V następnie oddzielić składową stałą i dodać następny stopień wzmacniający. Momo wszystko czujnik optyczny byłby lepszy (np na palec) gdyż odpadłby problem z poceniem się i odklejaniem elektrod, a i układ byłby bardziej prosty.
Alek a zrobiłeś barierę, że tak spokojnie podłączałeś się do oscyloskopu? Tego nie wolno robić, chodzi po prostu o bezpieczeństwo - w sprzęcie medycznym (a to jest kawałek takiego urządzenia) obwarowane jest to surowymi wymaganiami norm np. PN-EN 60601-1.... Ja wyrzucałem na oscyloskop i było spoko...
- Aleksander Zawada
- Moderator
- Kontaktowanie:
- Aleksander Zawada
- Moderator
- Kontaktowanie:
- Aleksander Zawada
- Moderator
- Kontaktowanie: