Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięFiltr RC do PWM
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
Czy ktos moglby zdradzic mi tajemnice obliczania filtru dyjsciwego (usredniajacego) napiecie na wyjsciu prezbiegu PWM. Jak dobrac te elementy (R=? i C=?) oraz okreslic mapiecie tetnien w zaleznosci od obciazenia. Wiem, ze moze to banalne ale szukalem i nie moge znalezc zadnej zaleznosci na to, jest tylko podane, ze RC>>T. Niestety to mi nic nie daje. Jesli ktos wie to prosze o pomoc.
To powinien być filtr dolnoprzepustowy, czyli szeregowy rezystor, a potem kondensator do masy. Dla takiego filtru oblicza się częstotliwość graniczną fg=1/(2*pi*R*C).
W przypadku współpracy z PWM, musisz ustalić częstotliwość graniczną filtru, na co najmniej dwa razy mniejszą niż częstotliwość PWM.
Przy bardziej skomplikowanych filtrach, zastosuj program do symulacji przebiegów - np. Pspice.
Pozdrawiam.
W przypadku współpracy z PWM, musisz ustalić częstotliwość graniczną filtru, na co najmniej dwa razy mniejszą niż częstotliwość PWM.
Przy bardziej skomplikowanych filtrach, zastosuj program do symulacji przebiegów - np. Pspice.
Pozdrawiam.