Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

89cX051-Chip not the same as buffer

Piter
-
-
Kontaktowanie:
89cX051-Chip not the same as buffer

Postautor: Piter » 19 sie 2003, o 12:36

... ten blad skutecznie uniemozliwia mi zaprogramowanie 2051. Obecnie zmontowalem programator DL2TM, wczesniej uzywalem programatora do Bascoma z PE - efekt ten sam. Jedyne info jakie udalo mi sie wygoglac o zrodlach tego bledu, to zbyt niskie nap zasilania (12V), lub zle ustawione opoznienie w opcjach. Kombinuje na rozne sposoby, probowalem podlaczyc programator bezposrednio do portu drukarki, bez przedluzacza - to samo... Sprobowalem rowniez uploadowac skompilowany plik BIN z Bascoma innym programerem (ICProg) wysypuje sie przy weryfikacji... Czy wina moze lezec w tym, ze uzywam starego laptopa P 133MHz? Padniety port?
help! udalo sie komus zwalczyc podobny problem?
dodam, ze blad wyskakuje od razu po wcisnieciu "programuj"
Dzieki z gory za podpowiedzi i pozdrowienia!
Piter

jasiek

Postautor: jasiek » 20 sie 2003, o 13:39

Witam i pozdrawiam. Moja sugestia: sprubój z innym prockiem moze procek jest uszkodzony. pozdrowienia :-)

rdt
-
-

Postautor: rdt » 22 sie 2003, o 17:53

Witam
ze dwa miesiace temu uruchamialem blow it mialem to samo z tymze na blowicie nie dziala program z turbo rowniez jak nie dzialal program naisany w pytongu(nie wiem co to ale mam cos takiego -napisane bo w oryginale w blow It nie bylo jakiejs bibliotteki do pascala)
teraz wlasnie uruchmilem DL2TM
odpalam bascoma i co
To samo "chip are not same ....."
Wszedlem w opcje odznaczylem auto verify przy programowaniu i jak chce zaprogramowac to co widze -oczywiscie okienko i lukam tak sobie a tu prosze - zmieniony typ procesora na 89C1051 a w podstawce -89C2051 wiec zmienilem pobawilem sie buforem i zadziallalo
Radze zlukac typ procesora
Mam nadzieje ze to to jest
:D:D:D:D:
Pozdrawiam rdt

rdt
-
-

Postautor: rdt » 22 sie 2003, o 18:02

aha sprawdz jeszcze zasilanie bo to moze i od tego byc cos nie tak wlasnie tak jak u mnie momencik temu doslownie (podlacz samo zasilanie i sprawdz czy na wszystkich 4 scalakach jst napiecie )

Piter
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Piter » 23 sie 2003, o 23:24

Dzieki za odzew :)
ruszylo wreszcie, choc i tak dziwnie sie zachowuje, zaraz po odpaleniu kompa i programatora wyrzuca mi ww blad, ale druga proba juz jest ok, programowanie z ICproga przebiega pomyslnie. Jak to zwykle bywa przyczyna banalna, sam projektowalem pcb programatora, specjalnie pod obudowe no i jedna mala sciezka... ;) diabel siedzi w szczegolikach.
Pozdrawiam i wracam do bojow, teraz z UARTem
Piter

rdt
-
-

Postautor: rdt » 24 sie 2003, o 13:44

powiedz ktora ja tez czasem mam problemy i dopiero za drugim razem lapie mi

Wróć do „Projektowanie PCB, programy EDA, CAD, narzędziowe”