Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

AVT-864 -Nadajnik UKF

Holtek
-
-
Kontaktowanie:
AVT-864 -Nadajnik UKF

Postautor: Holtek » 13 cze 2003, o 21:09

Mam pytanie czy ktoś z was budował ten nadajnik. Jesli tak to prosił bym o jakieś uwagi odnośnie jego np jaką antenę zastosować co zmienić aby miał jak najwiękrzy zasięg itp. Ogólnie jak go uleprzyć :D
:) Pozdrawiam

Grzegorz Czajkowski
-
-

Postautor: Grzegorz Czajkowski » 12 sie 2003, o 10:06

WITAM!
NiE MAM POJĘCIA JAK UZYSKAĆ WIĘKSZĄ MOC, SAM NIE MOGĘ UZYSKAĆ MINIMALNEJ (ZASIĘ SIĘGA 50METRÓW). JAKĄ ANTENĘ PAN ZASTOSOWAŁ?

Holtek
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Holtek » 12 sie 2003, o 14:22

moja antena to antena teleskopowa od jakiegoś starego radia. daje dałkiem daleko ale bardzo "sieje"

czarutek

Postautor: czarutek » 10 gru 2003, o 19:41

Jeśli pytanie jest jeszcze aktualne, to przede wszystkim należy wykonać prawdziwą antenę nadawczą wraz z dopasowanym fiderem.
Ponadto, na wyjściu nadajnika, w miejsce trymera C8, a lepiej za nim, należy wstawić przestrajany filtr. Najprostszy wyglądałby tak:
->---T---L---T---C--->-
T - trymer 90pF (do masy)
L - cewka powietrzna - pełne 6 zwojów z drutu miedzianego 1mm, nawinięta na średnicy 5mm, odstęp między zwojami 1mm
C - kondensator ze 100pF
Żeby mało siało i aby emitować jak najwięcej mocy, to C8 (jeśli zostanie), ten nasz filtr, fider i antena, muszą być dostrojone dokładnie do częstotliwości nadawania.

Wróć do „Kity AVT”