Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięProblem ze wzmakiem na tda2030 :(
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Tomasz Gumny, Futrzaczek, Adam Tatuś, Moderatorzy
Witam!
Zrobiłem sobie z kumplem wzmaczka na tda2030 - tak na początek mojej elektronicznej kariery wybrałem to bo ponoć proste a i moc 2x50W lub 1x100W była dla mnie wystarczająca.
Problem jest taki, że jak odpalam wzmaczka to głośnik omal nie wyskoczy z kolumny bucząc niemiłosiernie! Sprawdziłem wszystko- zasilacz, trafo, płytkę (jest odizolowana od radiatora podwójnymi podkładkami mikowymi) i wizualnie wyglądało ok (nie było jakichś "przepaleń" charakterystycznych dla zwarć) a następnie ze schematem i dokumentacją tda2030 oraz tranzystorów bdx54a i bdx53c i tu też było ok poza jednym szczegółem - zaznaczyłem to czerwonym kółkiem na załączonym pliczku. Czy tam czasami nie brakuje ścieżki??
W każdym razie ja "dorobiłem" tą ścieżkę z cyny i ... znowu to samo- głośnik buuuuczy. Zacząłem macać miernikiem różne elementy konstrukcji i znalazłem że całe (prawie całe) napęcie zasilania jest na wyjściach!! Muszę wspomnieć że prąd na wyjściu zasilacza był idealny jak dla tego modelu - 17,5V. Dodatkowo znalazłem zwarcie "-" i masy, które jednak zniknęło po rozmontowaniu układu i wyjęciu płytki i radiatora z obudowy...
Może ktoś miał ten problem? Pomóżcie!
Zrobiłem sobie z kumplem wzmaczka na tda2030 - tak na początek mojej elektronicznej kariery wybrałem to bo ponoć proste a i moc 2x50W lub 1x100W była dla mnie wystarczająca.
Problem jest taki, że jak odpalam wzmaczka to głośnik omal nie wyskoczy z kolumny bucząc niemiłosiernie! Sprawdziłem wszystko- zasilacz, trafo, płytkę (jest odizolowana od radiatora podwójnymi podkładkami mikowymi) i wizualnie wyglądało ok (nie było jakichś "przepaleń" charakterystycznych dla zwarć) a następnie ze schematem i dokumentacją tda2030 oraz tranzystorów bdx54a i bdx53c i tu też było ok poza jednym szczegółem - zaznaczyłem to czerwonym kółkiem na załączonym pliczku. Czy tam czasami nie brakuje ścieżki??
W każdym razie ja "dorobiłem" tą ścieżkę z cyny i ... znowu to samo- głośnik buuuuczy. Zacząłem macać miernikiem różne elementy konstrukcji i znalazłem że całe (prawie całe) napęcie zasilania jest na wyjściach!! Muszę wspomnieć że prąd na wyjściu zasilacza był idealny jak dla tego modelu - 17,5V. Dodatkowo znalazłem zwarcie "-" i masy, które jednak zniknęło po rozmontowaniu układu i wyjęciu płytki i radiatora z obudowy...
Może ktoś miał ten problem? Pomóżcie!
Nord Elektronik wg. kitu którego wykonałem wzmacniacz, podaje takie parametry: http://www.nordelektronik.pl/zestawy.htm#11Ten wzmacniacz ma tak naprawdę 2 x 30W przy 4R.
Z tym, że ja u nich kitu nie kupowałem.
Wiem. Po prostu użyłem takiego skrótu myślowego.To nie płytkę masz izolować od radiatora tylko tranzystory i US.
P.S. -> Igod
To ty jestes ten Igod od subwooferów? Jeśli tak to szacunek bo dużo się dzięki Twojej stronie nauczyłem
xxl
Napisz do serwis@nordelektronik.pl
Te wszystkie wzmacniacze "kity" też trzeba umieć uruchomić.
Wiesz że końcówki raczej napewno spaliłeś?
Jeśli na wyjściu pojawia sie napięcie z zasilacza to....
Wzmacniacz wymaga jak się niemyle napięcia symetrycznego?
A ty jakie podlaczyłeś?
Wiesz że końcówki raczej napewno spaliłeś?
Wzmacniacz wymaga jak się niemyle napięcia symetrycznego?
A ty jakie podlaczyłeś?
Re: xxl
Zaraz się za to zabieram. Ciekawe czy ktoś zwróci uwagę na mojego meja?Napisz do serwis@nordelektronik.pl
No toś mnie pocieszyłWiesz że końcówki raczej napewno spaliłeś?
Tak, postąpiłem zgodnie z zaleceniami Norda: Po zakończeniu montażu do układu można dołączyć zasilanie. Zasilacz powinien dostarczać dwóch symetrycznych napięć 17.5V przy wydajności prądowej ok. 4A.Wzmacniacz wymaga jak się niemyle napięcia symetrycznego?
A ty jakie podlaczyłeś?
Należy się wówczas zaopatrzyć jedynie w transformator sieciowy o mocy ok. 100VA, dający na uzwojeniach wtórnych dwa napięcia ~12Vsk przy wydajności 4A.
Ja kupiłem trafo 100VA, 12V, 8,3A , które na wyjsciu zasilacza dawało równe 17,5V.
xxl
Najpierw kup koncówki mocy (dobrze że nie sa drogie)
Jesli chcesz adres sklepu to www.aprovi.com.pl (jeden z najtańszych sklepów).
Co do wzmaka...
Przed ponownym podłaczaniem wzmacniacza włacz szeregowo w uzwojenie pierwotne trafa żarówkę np.60W to w razie złego montarzu byc może uchroni koncówki przed wypaleniem.
Sprawdx poprawnie montaż wszystkie rezystorki i jak sa zwory.
Poprawność wlutowania kondensatorów elektrolit.
Może cos poradzimy...
Jakie kondensatory dałeś do filtrowania napięcia?
-----------------------------------------------------------
Czasem mała nieuwaga doprowadza do
Jesli chcesz adres sklepu to www.aprovi.com.pl (jeden z najtańszych sklepów).
Co do wzmaka...
Przed ponownym podłaczaniem wzmacniacza włacz szeregowo w uzwojenie pierwotne trafa żarówkę np.60W to w razie złego montarzu byc może uchroni koncówki przed wypaleniem.
Sprawdx poprawnie montaż wszystkie rezystorki i jak sa zwory.
Poprawność wlutowania kondensatorów elektrolit.
Może cos poradzimy...
Jakie kondensatory dałeś do filtrowania napięcia?
-----------------------------------------------------------
Czasem mała nieuwaga doprowadza do
xxl
A i jeszcze co do tej scieżki....jesli zmostkowałes ją dopiero po fakcie to i tak juz końcówki zostału uszkodzone.
Zamiast żarówki już mam wmontowane gniazdo Fuse z bezpiecznikiem (ktorych juz tam spalilem w czasie testingu bodaj 3 sztuki bo myslalem ze sa za slabe).
Co do rozmieszczenia elementow- wszystko sprawdzone 3 razy lub wiecej (wtedy wykrylem ową pechową "dziurę" w ścieżkach) Radiator byl odizolowany podwójnymi podkładkami mikowymi od US i tranzystorow.
Zwory sa dwie i zrobilem sobie przelacznik ktory je zalacza lub wylacza (z 2x50w robi 1x100w) .
Kondki mam takie 4 sztuki elektrolity 4700 uF 25V i 2 sztuki nieelektrolity 100nK63. Jak napisalem wyzej - zasilacz dziala bez zarzutu - na jego wyjsciu jest 17,5V.
Po jutrze kupuje nowe US i robie kolejny testing - trzymajcie kciuki
Co do rozmieszczenia elementow- wszystko sprawdzone 3 razy lub wiecej (wtedy wykrylem ową pechową "dziurę" w ścieżkach) Radiator byl odizolowany podwójnymi podkładkami mikowymi od US i tranzystorow.
Zwory sa dwie i zrobilem sobie przelacznik ktory je zalacza lub wylacza (z 2x50w robi 1x100w) .
Kondki mam takie 4 sztuki elektrolity 4700 uF 25V i 2 sztuki nieelektrolity 100nK63. Jak napisalem wyzej - zasilacz dziala bez zarzutu - na jego wyjsciu jest 17,5V.
Po jutrze kupuje nowe US i robie kolejny testing - trzymajcie kciuki
xxl
Spoko mam nadzieje że Ci sie uda wszystko.
Co do tych podkładek mikowych podwujnie wsadzonych to LIPA
Pamiętaj że przez założenie podkładki mikowej czy silikonowej wzrasta rezystancja termiczna i układ (tranzystor)ma utrudnione odprowadzenie ciepła,co jest bardzo ważne dla wzmacniacza mocy by "tracić"ciepło.
Mam nadzieje że niezapomniałeś posmarować pastą silikonową termoprzewodzącą tranzystorów i układów scalonych?...
Oczywiście przed wymianą samych układów scalonych sprawdź reszte traznystorów,mogą być uszkodzone.
To miłej zabawy!!!
Co do tych podkładek mikowych podwujnie wsadzonych to LIPA
Pamiętaj że przez założenie podkładki mikowej czy silikonowej wzrasta rezystancja termiczna i układ (tranzystor)ma utrudnione odprowadzenie ciepła,co jest bardzo ważne dla wzmacniacza mocy by "tracić"ciepło.
Mam nadzieje że niezapomniałeś posmarować pastą silikonową termoprzewodzącą tranzystorów i układów scalonych?...
Oczywiście przed wymianą samych układów scalonych sprawdź reszte traznystorów,mogą być uszkodzone.
To miłej zabawy!!!
Re: xxl
Co autor miał na myśli ? Są tu jakieś "kruczki" o których wiedzą tylko ludzie z Nord'a i "wybrańcy" ?Napisz do serwis@nordelektronik.pl
A może jak już mam kupić nowe US to lepiej tda2040 lub tda2050 ???
xxl
Pamiętaj że nikt niejest nieomylny i zdarzają się błędy w "kit"-ach....
Zobacz firmę AVT....tam to dopiero natrzaskali błedów.Ale na szczęście opublikowali erraty.
Do czego Ci ten wzmacniacz?
Zobacz firmę AVT....tam to dopiero natrzaskali błedów.Ale na szczęście opublikowali erraty.
Do czego Ci ten wzmacniacz?
xxl
Wiesz co?...może to za wysoki prąd ma te trafo?
producent podał 4A a ty dałes ponad 8A
I pamietaj żeby wytargać pełną moc wzmaka polecałbym trafo 150W a nawet 200W (zapas).
Ponoć,aby wytargać pełną moc czyli 100W napięcie zasilania musi mieć 90V a ty ile masz?...
To co padaja to chyba moc muzyczna.
Poszperam jeszcze....
producent podał 4A a ty dałes ponad 8A
I pamietaj żeby wytargać pełną moc wzmaka polecałbym trafo 150W a nawet 200W (zapas).
Ponoć,aby wytargać pełną moc czyli 100W napięcie zasilania musi mieć 90V a ty ile masz?...
To co padaja to chyba moc muzyczna.
Poszperam jeszcze....
ad. trafo
kupiłem trafo niesymetryczne, gdzie były dwa wtórne uzwojenia, ale przerobiłem je na symetryczne. poza tym jak juz wspominałem, na wyjściu zasilacza jest "wzorowe" symetryczne napięcie 17,5 V
ad. "kity"
czyli chodzi Ci o to, że konstruktorzy tego kita najlepiej wiedzą co jest grane? skoro go wymyślili to powinni mój problem rozgryźć jak doberman udo swojej ofiary
ad. przyczyna budowy wzm
potrzebny mi ten wzmaczek pod pasywnego suba i tak żeby się zaznajomić z budową tego typu urządzeń... dobrze, że nie zacząłem od budowania lasera
kupiłem trafo niesymetryczne, gdzie były dwa wtórne uzwojenia, ale przerobiłem je na symetryczne. poza tym jak juz wspominałem, na wyjściu zasilacza jest "wzorowe" symetryczne napięcie 17,5 V
ad. "kity"
czyli chodzi Ci o to, że konstruktorzy tego kita najlepiej wiedzą co jest grane? skoro go wymyślili to powinni mój problem rozgryźć jak doberman udo swojej ofiary
ad. przyczyna budowy wzm
potrzebny mi ten wzmaczek pod pasywnego suba i tak żeby się zaznajomić z budową tego typu urządzeń... dobrze, że nie zacząłem od budowania lasera