Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Super wykrywacz metalu

marksx
Super wykrywacz metalu

Postautor: marksx » 11 lip 2003, o 18:45

Otóż siede jakiś czas w budowie anten i nagle moja mam poprosiła mnie jako elektronika domowego o skonstrowanie wykrywaza metalu.
Temat bardzo mnie wciągnął nawet miałem/mam pomysł tylko gorzej z wykonaniem elektroniki.
Może wyjaśnie rewolucyjność mojego pomysłu- twożać anteny wlan typu helicall(ktoś chce kupić ?) zobaczyłem że fala odbita ma zmienioną polaryzacje czyli już prez tą samą antenę nie moze być odebrana. Niby nic ale w połaczeniu z olbrzymim zyskiem (nawet 20dBi) to doskonały element do w/w projektu.
Problem pojawił się tu - moje umięjętności elektroiczne są na razie na poziomie składania kitów (w końcu czego można chcieć od gimnazjalisty)
a tagze antena aby była możliwe łatwa w konstrukcji i wydajna mimo małych rozmiarów musi pracowac na częst. kilku set Megeherców im więcej tym lepiej. I yu się zaczęły schody w necie jest mało za mało instrukcji sprzętu/kitów czegoś co można by wykożysać do budowy w/w urzdzenia w granicach do 200zł ofkoz. (za więcej to sobie mogę dokupić drugą karte pcmcia wlan 2,4Ghz i penetrowć ziemie danymi :) ).
mam prosyt rysunek ale może być pomocny:
Obrazek
aha jezcze jeden problem sie pojawił częstotliwości rzędu gigaherców raczej przez ziemię nie przenikną zbyt głęboko .
Prosze o jaką kolwiek pomoc (może finansową <hyhy> :) ) najbardziej by mnie interesowały konkrety ale co będzie to będzie.
Mail mój to marksx@wp.pl

awatar100
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: awatar100 » 13 lip 2003, o 09:05

taki sygnał zeby mugł wejsc w głab ziemi musi miec dość sporą moc ..tema zeczywiscie ciekawy ..

Gość

Postautor: Gość » 13 lip 2003, o 20:13

dobra ale anteny te maja olbrzymi zysk czli przy mocy 100mW osiągamy moc nawet 40dB(20 dB + 20dBi) czyli 10 watt... nomalnie przy 10Wattach jeseśmy w stanie zrobić link radiowy na około 10KM

awatar100
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: awatar100 » 13 lip 2003, o 20:19

rozhodzenie sie fal EM w powietrzu jest zupełnie inne niz w ziemi ..ja mysle gdziies o 20 watach ...poszukam ksiazki i jak znajdze cos w tym temacie to napisze

marksx
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: marksx » 27 lip 2003, o 19:27

łącznie 20 watt ? czy tylko sam nadajnik 20 watt ?
jeżeli nadajnik miałby 20watt to wychodzi 43dB + 20dBi = 63dB więc możemy mieć około 2KW czy to aby nie przesada ???

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”