Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Bascom i eprom

Maciek
Bascom i eprom

Postautor: Maciek » 11 lip 2003, o 15:52

Część.
Szukam pomocy w podłączeniu i oprogramowaniu epromu do atmela 89C2051.
Chodzi o to aby w eprom wgrać główny program, a atmel miał coś w rodzaju bootloadera.
nie wiem jak podłączyć eprom do atmela i jak to oprogramować w bascomie?

Pomocy!!! :cry:

Piotr Krzyżaniak

Bascom i eprom

Postautor: Piotr Krzyżaniak » 11 lip 2003, o 17:14

Z tego co wiem małe atmelki (AT89CX051) nie mają możliwości podłączenia zewnętrznej pamięci programu. Duża wersja ma specjalne wyjścia do obsługi zatrzasku jak i samego Epromu (ALE, PSEN, EA). Dlatego stworzenie tego układu jest moim zdaniem niemożliwe. Lepij zainwestować w dużą wersję. Poza tym gdyby się nawet dało, to traci się prawie wszystkie wyprowadzenia na obsługę pamięci, więc czym miał by sterować taki układ? :|

maciek

Postautor: maciek » 12 lip 2003, o 10:01

ok a z jakim procesorem było by to możliwe np z at89c51?
jak mam to oprogramować w bascomie?

Piotr Krzyżaniak

Postautor: Piotr Krzyżaniak » 9 sie 2003, o 12:44

Tak. Jest to możliwe z procesorem AT89C51 ale w BASCOM-ie nie da się ich programować. Najlepiej napisać program w asemblerze, albo nawet w BASCOMIE i posługując się plikiem *.BIN wygenerowanym przez program zaprogramować go za pomocą innego sprzętu (programtora).

Wróć do „Projektowanie PCB, programy EDA, CAD, narzędziowe”