Witam!
Dzisiaj kupiłem zestaw AVT-5025 (Mikroprocesorowy wykrywacz metali)
w dołączonej instrukcji w wykazie elementów są:
C11: 4,7qF/16V a mam w zestawie element o parametrach 4,7qF/50V
i
T2: BC548 a mam w zestawie element o parametrach BC547
proszę o pomoc - czy lutować te które mam czy dokupić takie jakie są podane w wykazie?
dodatkowo zestaw zawiera informację, że:
"Dla prawidłowej sygnalizacji dźwiękowej układu należy wymontować z piezo elementy generatora i równolegle podlutować rezystor 1k." to piezo to jest tzw głośnik? i gdzie mam dolutoać ten 1k - pomiędzy kabelki od głośniczka?
I teraz jeszcze jedno :]
w elemencie DP1 mam 16 pinów i tyle samo (16) w wyświetlaczu a w płytce mam 15...! Mam jeden pin odciąć czy co?
proszę o pomoc
pozdrawiam Jędrek
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięAVT-5025 Pomocy!
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Grzegorz Becker, procesorowiec, robertw, Moderatorzy
xxl
Co do kondensatora to spokojnie możesz wstawić na wyższe napięcie tyle żeby była ta sama pojemnośc więc MOŻESZ...
ten tranzystor tez mozesz wstawić on działa jako zamoennik ale niepamiętam czy jest na 50V,30V czy na 80V bynajmiej prąd mają ten sam i wzmocnienie też.Wiec wstawiaj smiało.
Piezo jest to przetwornik "głośniczek" do sygnalizacji dźwiękowej.
Złacze S1 jest do zerowania układu po to by układ miał możliwośc szukania "następnego czegoś".
O złączu S2 poprostu zapomnij jeśli jestes "nieobstukany" w temacie i niemontuj go nawet...
A ten jeden pin poprostu zostaw....
ten tranzystor tez mozesz wstawić on działa jako zamoennik ale niepamiętam czy jest na 50V,30V czy na 80V bynajmiej prąd mają ten sam i wzmocnienie też.Wiec wstawiaj smiało.
Piezo jest to przetwornik "głośniczek" do sygnalizacji dźwiękowej.
Złacze S1 jest do zerowania układu po to by układ miał możliwośc szukania "następnego czegoś".
O złączu S2 poprostu zapomnij jeśli jestes "nieobstukany" w temacie i niemontuj go nawet...
A ten jeden pin poprostu zostaw....