Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

rs232-51'

krzy
rs232-51'

Postautor: krzy » 6 lip 2003, o 09:35

mam maly problem moze ktos mi pomoze , sciagnalem kilka przykladowych kodow na rs232 na rodzinke 51' nadawanie z 51' do pc chodzi bez zarzutu , inicjacja rs jest ok ale odbior nie chodzi , z rs_rec
RS_REC:
JNB RS_FLAG,$ ;PĘTLA OCZEKIWANIA NA ODBIÓR BAJTU Z PORTU SZEREGOWEGO
CLR RS_FLAG
MOV A,RS_BUF_IN ;ODCZYTANIE Z BUFORA WEJ?CIOWEGO ODEBRANEGO BAJTU
RET
kompletnie mi nie wraca zatrzymuje sie na tej petli, program w c++ mam na 100%dobry, moze ktos mi pomoze??
ps. na nadawanie rs_trans tez przerobilem wsawiając ret linijke wyzej bo moglem nadac tylko 1 bajt, wiec prawdopodobnie to jest blad tylko kodu na 51' a nie elektroniki

sivy
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: sivy » 6 lip 2003, o 10:43

ja bym to zrobił tak :

inrs:
setb REN ; odblokowanie odbiornika
czekaj: jnb RI,czekaj ; testowanie flagi odbioru
clr RI ;wyzerowanie flagi
clr REN ;zablokowanie odbiornika
mov A, SBUF ;przeniesienie znaku do odbiornika
ret ;powrót

A pozatym mam jeszcze 2 pytania :
Masz kompilator "C++" pod 8051 ? mugłbyś sie podzielić informacją co to za kompilator, ja zazwyczaj widziałem kompilatory do C.
A po drugie według mnie ten post powinien być nie w kategorii BAscom tylko Języki programowania , ale to już mało istotny szczegół :)

krzy

Postautor: krzy » 6 lip 2003, o 12:07

mam 8051 ale to stara wersja i wiekszosc instrukcji jest niezrozumila dla kompilatora i drugi to ta51 - on jest najlepszy z tych wszystkich co mam bo mam ich kilka, a co do ren to bym musial wprowadzic do programu i podiac pod elektronike jeszce jeden lub dwa piny z rs zdaje sie dsr i sdr, ale dzieki za odp narazie mi to nie chodzi i bede probowal dalej cos z tym zrobic, po prostu szukam potwierdzenia u kogos kto juz to zrobil wlasnie takimi lub innymi instrukcjami bez ren, z gory dzieki za odp, daj e-maila too ci wrzuce ten kompilator

sivy
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: sivy » 6 lip 2003, o 12:11

mam 8051 ale to stara wersja i wiekszosc instrukcji jest niezrozumila dla kompilatora i drugi to ta51 - on jest najlepszy z tych wszystkich co mam bo mam ich kilka, a co do ren to bym musial wprowadzic do programu i podiac pod elektronike jeszce jeden lub dwa piny z rs zdaje sie dsr i sdr, ale dzieki za odp narazie mi to nie chodzi i bede probowal dalej cos z tym zrobic, po prostu szukam potwierdzenia u kogos kto juz to zrobil wlasnie takimi lub innymi instrukcjami bez ren, z gory dzieki za odp, daj e-maila too ci wrzuce ten kompilator
Co do tych dodatkowych pinów to za bardzo nie rozumiem , ja mam zwykłą konfiguracje sprzetową TX i RX przez MAX232 i chula .. nic dodatkowo nie trzeba podpinać . Mój mejl to sivy@ftv.pl

Wróć do „Projektowanie PCB, programy EDA, CAD, narzędziowe”