Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięPotencjometr głosnosci harman\kardon pm 625
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Grzegorz Becker, Moderatorzy
Jakiś czas temu kupiłem sobie wzmacniacz Harman/kardon pm625 w sumie juz wersja - historia .Niestety gra on bardzo cicho i tak jak podejrzewałem został w nim wymieniony potencjometr głosnosci na 100k Gdyby ktoś posiadał jakieś schemaciki lub ten model był bym wdzięczny za jakiekolwiek informacje bo niestety panowie z serwisu nie sa chetni do udzielana takich informacji.
Witam.
Czy jesteś zupełnie pewny, że przyczyną jest wartość potencjometru??
Zauważ, że potencjometr regulacji wzmocnienia jest jednym wyprowadzeniem (przeważnie) połączony z masą , a sygnał zbierany jest z suwaka. W takim układzie i przy separacji składowej stałej (kondensatory sprzęgające) stanowi on obciążenie wyjścia przedwzmacniacza i dzielnik sygnału. W górnym położeniu (zakładając brak rezystora szeregowego od strony wyjścia przedwzm.) na wejście końcówki mocy wchodzi sygnał maksymalny.
Pzdr.
Czy jesteś zupełnie pewny, że przyczyną jest wartość potencjometru??
Zauważ, że potencjometr regulacji wzmocnienia jest jednym wyprowadzeniem (przeważnie) połączony z masą , a sygnał zbierany jest z suwaka. W takim układzie i przy separacji składowej stałej (kondensatory sprzęgające) stanowi on obciążenie wyjścia przedwzmacniacza i dzielnik sygnału. W górnym położeniu (zakładając brak rezystora szeregowego od strony wyjścia przedwzm.) na wejście końcówki mocy wchodzi sygnał maksymalny.
Pzdr.
potencjometr?
No fakt...
ale mimo wszystko sprawdź to jakos z takim potencjometrem.
W ogule niebardzo się znam ale może ktoś pomylił rodzaj potencjometru i zamiast dać A to dał B czy na odwrót.
A jak to nie potencjometr to może to wina przedwzmacniacza.
Z resztą ja sam mam zawsze problemy z tymi potencjometrami...
ale mimo wszystko sprawdź to jakos z takim potencjometrem.
W ogule niebardzo się znam ale może ktoś pomylił rodzaj potencjometru i zamiast dać A to dał B czy na odwrót.
A jak to nie potencjometr to może to wina przedwzmacniacza.
Z resztą ja sam mam zawsze problemy z tymi potencjometrami...