Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięZEGAR NIXIE
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
Witam.
Mam wakacje więc chciałem zrobic zegarek NIXIE z EP.
Spotkała mnie przykra niespodziana. Tyw płytek PCB nie da sie
wykonać. Mam pytanie. Czy EP specjanie dała schematy których
nie da sie zrobić na laminacie aby wiecej zarobic na gotowych czy
po prostu nie potraficie dobrze zrobic płytek ???
Może ktoś zna alternatywne projekty do których sa gotowe płytki i pliki
wsadowe ???
kowix@gazeta.pl
wsadowe ???
kowix@gazeta.pl
Prosze o....
...konkrety. Sporo w Twoim poscie negatywnych stwierdzen, tylko uzsadanienia zadnego.
Pzdr
PZb
Pzdr
PZb
Nixie
Prosze tylko spojrzeć na PCD w dziale Archiwum !!!
Panowie nie czarujmy się. Tych płytek nie chcą zrobić nawet
w Cyfronice a tam robili mi już "wszystko"
Panowie nie czarujmy się. Tych płytek nie chcą zrobić nawet
w Cyfronice a tam robili mi już "wszystko"
PCB
1. Umowmy sie, ze dyskutujemy na Forum i nie bede Ci juz odpowiadal na priv, OK?
2. Wybacz, ale prototypy PCB wykonalem w domu technologia opisana przez Marka Dzwonnika. Da sie.
3. Cyfroniki nie znam, dlatego nie bede dyskutowal na temat ich mozliwosci technologicznych. Nie napisales w jakiej postaci dostarczyles im wzor PCB - jezeli z wkladki z EP to rzeczywiscie sie nie da, ale to nie wina projektu, a mozliwosci drukarni. Mozesz natomiast skorzystac z protelowego PCB (CD-EP3/2003B) lub PDF-a na naszym WWW, ale w tym przypadku musisz skorzystac z naswietlarni bo raster PCB jest zbyt maly dla typowych 600dpi.
Pzdr
PZb
2. Wybacz, ale prototypy PCB wykonalem w domu technologia opisana przez Marka Dzwonnika. Da sie.
3. Cyfroniki nie znam, dlatego nie bede dyskutowal na temat ich mozliwosci technologicznych. Nie napisales w jakiej postaci dostarczyles im wzor PCB - jezeli z wkladki z EP to rzeczywiscie sie nie da, ale to nie wina projektu, a mozliwosci drukarni. Mozesz natomiast skorzystac z protelowego PCB (CD-EP3/2003B) lub PDF-a na naszym WWW, ale w tym przypadku musisz skorzystac z naswietlarni bo raster PCB jest zbyt maly dla typowych 600dpi.
Pzdr
PZb
- Aleksander Zawada
- Moderator
- Kontaktowanie:
Pozwolę sobie wtrącić swoje trzy grosze, może nie do końca zgodnie z wątkiem. Czy to nie jest trochę tak, że wszystko jest do zrobienia, tyle, że nie każdy ma tyle samozaparcia by sprawę doprowadzić do szczęśliwego końca?
Zgadzam się, że nie wszystkie projekty w EP są w stylu "nalej i jedź" czyli weź płytkę, wsadź parę elementów i bądź szczęśliwy. Ale na pewnych płaszczyznach tak już po prostu jest. Zresztą w przypadku układów lampowych takie "nalej i jedź" bardzo często nie jest możliwe.
No bo tak: trudność jest ze zdobyciem lamp, podstawek itd. Znaczyłoby to, że jak kraj długi i szeroki nic nie powinno się na lampach robić, bo teoretycznie zdobycie tych części graniczy z cudem.
Zgadzam się, że nie wszystkie projekty w EP są w stylu "nalej i jedź" czyli weź płytkę, wsadź parę elementów i bądź szczęśliwy. Ale na pewnych płaszczyznach tak już po prostu jest. Zresztą w przypadku układów lampowych takie "nalej i jedź" bardzo często nie jest możliwe.
No bo tak: trudność jest ze zdobyciem lamp, podstawek itd. Znaczyłoby to, że jak kraj długi i szeroki nic nie powinno się na lampach robić, bo teoretycznie zdobycie tych części graniczy z cudem.
Problem sie bierze chyba stąd że projekt zegara na lampach Nixie jest dość "chwytliwy" szczególnie dla młodych adeptów elektroniki (dla starszych też ) a oni prawdopodobnie jednak będą mieli kłopoty z wykonaniem projektu zaproponowanego w EP właśnie z powodu wymaganej precyzji druku, a chyba również (o czym moze sobie w pierwszej chwili nie zdaja sprawy) z powodu późniejszego montażu, trzeba trochę wprawy i właściwych narzędzi aby polutować tego typu układy w obudowach TQFP. Artykuł, wydaje mi się był po to napisany aby pokazać jak można połączyć nowoczesną elektronikę z nieco starszą. Ja potraktowałem ten artykuł jako inspiracje do tego aby wykonać bardziej prostą konstrukcję łatwiejszą do wykonania a efekt zewnętrzny będzie podobny. Projektów zegarów NIXIE w sieci jest całe mnóstwo - wystarczy wstukać w google "nixie clock" Ale coś mi sie obiło że EP też szykuje prostą konstrukcję, wiec troche cierpliwości
Re: ZEGAR NIXIE
Coś mnie zaintrygowało - piszesz z http://nauka.bydnet.pl a przecież jeśli jesteś autorem tej strony to tam jest prosty projekt Zegara Retro oto link http://nauka.bydnet.pl/projekty/nixie/index.htmlWitam.
wsadowe ???
kowix@gazeta.pl
No nie oglądałem schematów ale teraz zaglądnąłem tam. Faktycznie tu jest link orginału http://www.electricstuff.co.uk/nixpcb.pdf , a to link do orginału schematu montażowego http://www.electricstuff.co.uk/nxlayout.pdf jak widać materiał pochodzi ze strony, którą chyba kazdy kto ma do czynienia z zegarami na lampach nixie raczej zna.
Nixie
Owszem jestem autorem strony SOL III. Zegar nie jest mojego projektu ale jest bardzo łatwy i wielu ludzi pisze że go wykonali ( jednostronna płytka, tanie elementy, możliwość dorobienia sekund itd) ja też go wykonałem ( zreszta nie jeden - polecam na prezenty )
Sęk w tym że piszą też do mnie ludzie którzy robili ten z EP i zawsze
kończyło się na tym że robili ostatecznie projekt z mojej strony.
Co do trudności budowy konstrukcji lampowych to nie zgadzam się.
Elementy łatwo dostać za bezcen jak się zna odpowiednie źrudła, jak nie
to jedzie się na Wolumen i kupuje drożej - niestety czame dużo drożej - czytaj Florki i inne takie instytucje.
Jeszcze co do zegara. Przepraszam że pisałem takim rozdrażnionym tonem ale zawsze myslałem że EP robi swe projekty z myślą o młodszych a zapewniam że oni mają z tym wielki problemy
(ja też)
PATRYK KOWALSKI
Sęk w tym że piszą też do mnie ludzie którzy robili ten z EP i zawsze
kończyło się na tym że robili ostatecznie projekt z mojej strony.
Co do trudności budowy konstrukcji lampowych to nie zgadzam się.
Elementy łatwo dostać za bezcen jak się zna odpowiednie źrudła, jak nie
to jedzie się na Wolumen i kupuje drożej - niestety czame dużo drożej - czytaj Florki i inne takie instytucje.
Jeszcze co do zegara. Przepraszam że pisałem takim rozdrażnionym tonem ale zawsze myslałem że EP robi swe projekty z myślą o młodszych a zapewniam że oni mają z tym wielki problemy
(ja też)
PATRYK KOWALSKI
- Aleksander Zawada
- Moderator
- Kontaktowanie: