Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Scalone przetworniki C/A

_Wojciech_
-
-
Scalone przetworniki C/A

Postautor: _Wojciech_ » 12 cze 2003, o 20:48

Czy ktoś może podać jakiś typ przetwornika cyfrowo/analogowego (tak w tej kolejności: mam liczbę 8 bitową i chcę ją zamienić na napięcie w zakresie od 0V do 5V).
Chodzi mi koniecznie o układ scalony.
Częstotliwość dość spora ok. 30MHz.

Awatar użytkownika
M.Ch.
-
-

Postautor: M.Ch. » 12 cze 2003, o 20:59

Witam.

Przy tej częstotliwości nie ma wielkiego wybor. Poszukaj np.AD 9768 lub nowsze rozwiązania Analog Devices.

Pzdr.

_Wojciech_
-
-

Postautor: _Wojciech_ » 12 cze 2003, o 21:10

A skąd wziąść jakiś opis konkretnych układów? No i jakie są (plus/minus)ceny?

Awatar użytkownika
Wojtek
-
-

Postautor: Wojtek » 13 cze 2003, o 06:11

Opis układów w postaci kart katalogowych np. układu AD9768 możesz znaleźć na stronie www.analog.com. Ale akurat mam to załączam go do tego postu. :) O cenę i możliwość zkupu możesz zapytać u przedstawiciela Analog na Polskę czyli w www.alfine.com.pl
Możesz również w www.google.pl wpisać hasło "ultrahigh speed d/a converter" to trochę tego wyskoczy i może jeszcze coś znajdziesz.

JAM
-
-

Postautor: JAM » 13 cze 2003, o 08:58

A skąd wziąść jakiś opis konkretnych układów? No i jakie są (plus/minus)ceny?
Analog Devices dostarcza bezpłatne próbki swoich wyrobów płacąc również za VAT i przesyłkę. Z praktyki wiem, że działa to bardzo sprawnie.
Jeśli chodzi o jakość wyrobów to jest ona znakomita. Tylko w bardzo rzadkich wypadkach (nietypowe rozwiązania) układy nie spełniają niektórych parametrów katalogowych.
Pozdrawiam.

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”