Witam.
Czy ktoś z Państwa orientuje się gdzie można kupić lub znaleźć schemat ładowarki do akumulatorów Li-Ion takich jak do telefonu Nokia 3310. Chodzi mi tu o ładowarke niezależna od telefonu. Akumulatory mialy by byc ladowane bez udzialu telefonu.
------------------
e-mail: jaymz@mat.uni.torun.pl[/i]
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięladowarka do akumulatorow li-ion
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
Nie analizowałem wprawdzie tego schematu alew sprawdź czy to Ci odpowiada http://www.ep.com.pl/archiwum/pdf/2000/02/17_18.pdf lub wejdź na strone np. www.maxim-ic.com tam jest troche układów do ładowarek.
W moim urządzeniu też potrzebuje ładowania baterii Li-Ion, konkretnie dwóch szeregowo. Wspomniana wyżej ładowarka mi pasuje, ale jest jeden problem.
Urządzenie które wykonuje będzie zasilane właśnie tymi bateriami i w nim będzie wbudowana ta ładowarka. Urządzenie pobiera ok 500mA prądu. I teraz jak podłączyć zasilanie główne z zasilacza wtyczkowego??? Czy ma ono iść bezpośrednio do układu i ładowarki połączonych równolegle? Czy może tylko do ładowarki a urządzenie cały czas niech sie zasila z baterii, ale wtedy prąd ładowania będzie wykorzystywany także przez to urządzenie. Czy moze tak być? Czy musze stosować klucz przełączający bateria/zasilanie uwzględniający wyższe napięcie??? Bo z tego co widze (może źle widze) MAX745 nie ma żadnego wyjścia zasilania urządzenia głównego...
Urządzenie które wykonuje będzie zasilane właśnie tymi bateriami i w nim będzie wbudowana ta ładowarka. Urządzenie pobiera ok 500mA prądu. I teraz jak podłączyć zasilanie główne z zasilacza wtyczkowego??? Czy ma ono iść bezpośrednio do układu i ładowarki połączonych równolegle? Czy może tylko do ładowarki a urządzenie cały czas niech sie zasila z baterii, ale wtedy prąd ładowania będzie wykorzystywany także przez to urządzenie. Czy moze tak być? Czy musze stosować klucz przełączający bateria/zasilanie uwzględniający wyższe napięcie??? Bo z tego co widze (może źle widze) MAX745 nie ma żadnego wyjścia zasilania urządzenia głównego...