Dzień dobry!
Jestem zielony jak to mówią z elektroniki i jedyne co potrafię to trochę lutować i mierzyć niektóre wartosci miernikiem uniwersalnym. Mój problem jest taki:
otóż chciałbym zrobić sobie do samochodu radio, wzmacniacz oraz odpowiednią do tego przetwornicę (słyszałem iż wzmacniacz potrzebuje specjalnej przetwornicy aby dobrze działał), chciałbym tez amy do wzmacniacza można było podłączyć odtwarzacz CD (np. taki z komputera przez gniazdo słuchawkowe). Ponieważ jak już wspomniałem nie znam się na elektronice wymyśliłem sobie że kupię gotowe zestawy i je po prostu zmontuję... jednak po przejżeniu postów trochę mi mina zrzedła.... Takie kity znalazłem: (kity te zostały opisane również w magazynie "EP" do których mam dostęp ale niewiele z nich rozumiem)
AVT-398 (przetwornica)
AVT-1249 (wzmacniacz)
AVT-2499B (wzmacniacz 4x40W)
AVT-900 Tuner FM
AVT-5016 Tuner FM z RDS
Czy ktos z kolegów mógłby sie wypowiedzieć na temat: jakie kity kupić żeby wszystko działało dobrze? W sumie to takie kity nie są drogie więc jest do dla mnie alternatywa dla kupowania radia z cd za 800 złotych... (które by mi i tak ukradli).
Proszę o porady!
Może ktoś z Was ma taki zestaw w samochodzie? chętnie wysłucham wszelkich uwag!
pozdrawiam,
Student
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięJestem "zielony" i proszę o pomoc
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Grzegorz Becker, procesorowiec, robertw, Moderatorzy
Re: "Jestem zielony....."
Czesc !
Ja przede wszystkim odwiedzilbym gielde elektroniczna. Oryginalne fabryczne radio zawsze bedzie mialo lepsze parametry niz "skladak",
a juz napewno lepiej wyglada. Ja kupilem za 250 zl z RDS-em 4x40W od kolegi i wcale nie zaluje. Lepiej zainwestowac w dobre glosniki bo od nich zalezy jakosc dzwieku. A co do CD to takie kupione radio dajesz do znajomego elektronika i on ci dorobi wejscie zwane AUX bez problemu. Albo sam sie pobaw ( trzeba znalezc miejsce przed koncowka mocy gdzie mozna sie wpiac ). Albo jest jeszcze rada - musisz kupic specjalny adapter - to wyglada ja kaseta magnetofonowa z kabelkiem. Do kabelka przylaczasz ten swoj CD ( moze byc i z komputera tylko dorob sobie zasilanie ) a ta niby kasete wciskasz w radio tam gdzie ma byc normalna kaseta. I to wsio. Widzialem u kolegi , sluchal EMINEM-a , dawalo czaduu
az mi zoladkiem ruszalo.
To tyle ode mnie , moze inni koledzy maja jakies inne propozycje ??
Pozdrawiam.
Ja przede wszystkim odwiedzilbym gielde elektroniczna. Oryginalne fabryczne radio zawsze bedzie mialo lepsze parametry niz "skladak",
a juz napewno lepiej wyglada. Ja kupilem za 250 zl z RDS-em 4x40W od kolegi i wcale nie zaluje. Lepiej zainwestowac w dobre glosniki bo od nich zalezy jakosc dzwieku. A co do CD to takie kupione radio dajesz do znajomego elektronika i on ci dorobi wejscie zwane AUX bez problemu. Albo sam sie pobaw ( trzeba znalezc miejsce przed koncowka mocy gdzie mozna sie wpiac ). Albo jest jeszcze rada - musisz kupic specjalny adapter - to wyglada ja kaseta magnetofonowa z kabelkiem. Do kabelka przylaczasz ten swoj CD ( moze byc i z komputera tylko dorob sobie zasilanie ) a ta niby kasete wciskasz w radio tam gdzie ma byc normalna kaseta. I to wsio. Widzialem u kolegi , sluchal EMINEM-a , dawalo czaduu
az mi zoladkiem ruszalo.
To tyle ode mnie , moze inni koledzy maja jakies inne propozycje ??
Pozdrawiam.
Witam!
>Oryginalne fabryczne radio zawsze bedzie mialo lepsze parametry niz "skladak",
No więc właśnie słyszałem opinie że wcale tak nie musi być...
>a juz napewno lepiej wyglada.
Z tym też się nie zgodzę, bo moża zrobić elegancką obudowę i ładne pokrętła...
>Ja kupilem za 250 zl z RDS-em 4x40W
No to miałes dużo szczęścia... ale z drugiej strony cena trzech kitów czyli wzmacniacz, radio i zasilacz według cen ATV wyniosłyby mnie razem gdzieś koło 150 zł max.
>Lepiej zainwestowac w dobre glosniki
O tym juz się przekonałem, i mam dobre głosniki ale brakuje mi reszty
>musisz kupic specjalny adapter
Właśnie takiego adaptera chciałbym uniknąć, widziałem i słuchałem i nie przypadł mi do gustu...
W każdym razie dziękuję za radę i czekam na dalsze rady i wskazówki!
pozdrawiam,
Student
>Oryginalne fabryczne radio zawsze bedzie mialo lepsze parametry niz "skladak",
No więc właśnie słyszałem opinie że wcale tak nie musi być...
>a juz napewno lepiej wyglada.
Z tym też się nie zgodzę, bo moża zrobić elegancką obudowę i ładne pokrętła...
>Ja kupilem za 250 zl z RDS-em 4x40W
No to miałes dużo szczęścia... ale z drugiej strony cena trzech kitów czyli wzmacniacz, radio i zasilacz według cen ATV wyniosłyby mnie razem gdzieś koło 150 zł max.
>Lepiej zainwestowac w dobre glosniki
O tym juz się przekonałem, i mam dobre głosniki ale brakuje mi reszty
>musisz kupic specjalny adapter
Właśnie takiego adaptera chciałbym uniknąć, widziałem i słuchałem i nie przypadł mi do gustu...
W każdym razie dziękuję za radę i czekam na dalsze rady i wskazówki!
pozdrawiam,
Student
Ej , widze ze Pan STUDENT jest madrzejszy niz moje dwie ciotki i wcale nie potrzebuje rad od takich jak ja - woli "po grudzie" ; prosze bardzo.
Zamiast posluchac i grzecznie podziekowac to sie czepia kazdego slowa. I do tego ten nick " STUDENT" - szkoda ze nie " MAGISTER INŻYNIER" ....
Ja tez sie umiem czepiac ....
A co do tematu to nie zapomnij : " ZIELONYM DO GORY ..."
Pa .
Zamiast posluchac i grzecznie podziekowac to sie czepia kazdego slowa. I do tego ten nick " STUDENT" - szkoda ze nie " MAGISTER INŻYNIER" ....
Ja tez sie umiem czepiac ....
A co do tematu to nie zapomnij : " ZIELONYM DO GORY ..."
Pa .
Witam!
>>Ej , widze ze Pan STUDENT jest madrzejszy niz moje dwie ciotki i wcale nie potrzebuje rad od takich jak ja - woli "po grudzie" ; prosze bardzo.
Wcale mi o to nie chodziło... gdybym był mądrzejszy to bym nie pytał o kity AVT tylko sam coś takiego sobie wymyślił. Poza tym giełdy elektronicznej nie odwiedzam bo się na tym - jak już wspomniałem - kompletnie nie znam. Kolega mówi "po grudzie"... nie tak do końca... skoro w "EP" pokazywane są takie projekty i opisywane to znaczy że chyba są coś warte, prawda??? tym bardziej że w komentarzach do tych kitów często można znaleźć na ich temat pochlebne opinie...
>>Zamiast posluchac i grzecznie podziekowac to sie czepia kazdego slowa.
Posłuchałem, a skoro zadałem dalsze pytania to znaczy że odpowiedź kolegi nie do końca rozwiała moje wątpliwości... więc nie ma co się obrażać...
>>I do tego ten nick " STUDENT"
Chyba kolega nie ma nic przeciwko temu, co? to chyba moja prywatna sprawa jaki mam nick, prawda?
>>szkoda ze nie " MAGISTER INŻYNIER" ....
Wyżej wymieniony tytuł posiadam, lecz nie jest to powodem - przynajmniej w moim odczuciu - żeby od razu taki nick sobie sprawiać!
>>Ja tez sie umiem czepiac ....
Kolega tu mnie źle zrozumiał... ja sie nie czepiam tylko porszę o radę... a rady kolegi typu: kupić sobie gotowe radio z CD to ja sam potrafię wymyśleć... moje pytanie dotyczyło kitów AVT i doświadczeń z nimi innych użytkowiników, do czego zresztą to forum służy...więc proszę się uprzejmie nie obrażać, że kolegi odpowiedź mnie nie zadowoliła i dalej zadaję pytania...
Pozdrawiam,
Student
>>Ej , widze ze Pan STUDENT jest madrzejszy niz moje dwie ciotki i wcale nie potrzebuje rad od takich jak ja - woli "po grudzie" ; prosze bardzo.
Wcale mi o to nie chodziło... gdybym był mądrzejszy to bym nie pytał o kity AVT tylko sam coś takiego sobie wymyślił. Poza tym giełdy elektronicznej nie odwiedzam bo się na tym - jak już wspomniałem - kompletnie nie znam. Kolega mówi "po grudzie"... nie tak do końca... skoro w "EP" pokazywane są takie projekty i opisywane to znaczy że chyba są coś warte, prawda??? tym bardziej że w komentarzach do tych kitów często można znaleźć na ich temat pochlebne opinie...
>>Zamiast posluchac i grzecznie podziekowac to sie czepia kazdego slowa.
Posłuchałem, a skoro zadałem dalsze pytania to znaczy że odpowiedź kolegi nie do końca rozwiała moje wątpliwości... więc nie ma co się obrażać...
>>I do tego ten nick " STUDENT"
Chyba kolega nie ma nic przeciwko temu, co? to chyba moja prywatna sprawa jaki mam nick, prawda?
>>szkoda ze nie " MAGISTER INŻYNIER" ....
Wyżej wymieniony tytuł posiadam, lecz nie jest to powodem - przynajmniej w moim odczuciu - żeby od razu taki nick sobie sprawiać!
>>Ja tez sie umiem czepiac ....
Kolega tu mnie źle zrozumiał... ja sie nie czepiam tylko porszę o radę... a rady kolegi typu: kupić sobie gotowe radio z CD to ja sam potrafię wymyśleć... moje pytanie dotyczyło kitów AVT i doświadczeń z nimi innych użytkowiników, do czego zresztą to forum służy...więc proszę się uprzejmie nie obrażać, że kolegi odpowiedź mnie nie zadowoliła i dalej zadaję pytania...
Pozdrawiam,
Student
Cześć !
Moja propozycja jest taka. Tak jak już tu przeczytaliśmy" nie rzucaj się od razu na głęboką wosę ". Zacznij swoje podboje elektroniki od bardzie prostych układów. Akustyczne wzmacniacze mocy kierują sie sowimi prawami i możesz mieć z tym troche kłopotów i rozczarowanie po uruchomieniu. no i przy tym sporo kaski utopisz. Zrobić byleco to przecież nie ma sensu. Dojdziesz do wprawy i zdobędziesz większą wiedzę to sobie odstawisz sprzęcicho
Pozdrowionka
Moja propozycja jest taka. Tak jak już tu przeczytaliśmy" nie rzucaj się od razu na głęboką wosę ". Zacznij swoje podboje elektroniki od bardzie prostych układów. Akustyczne wzmacniacze mocy kierują sie sowimi prawami i możesz mieć z tym troche kłopotów i rozczarowanie po uruchomieniu. no i przy tym sporo kaski utopisz. Zrobić byleco to przecież nie ma sensu. Dojdziesz do wprawy i zdobędziesz większą wiedzę to sobie odstawisz sprzęcicho
Pozdrowionka