Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

kolumna - zwrotnica.

Copek
-
-
Kontaktowanie:
kolumna - zwrotnica.

Postautor: Copek » 31 maja 2003, o 19:03

Witam.
Kumpel posiada kolumny i niestety ma pecha ponieważ jest taki problem: W jednej z kolumn na zwrotnicy skopcił się element (szklana obudowa z drucikiem w środku) jak dla mnie to jest bezpiecznik ale ten element jest bez żadnych oznaczeń czy istnieje możliwość dostania takiego bezpiecznika który jest wlutowywany końcówkami bezpośrednio do płytki. (serwis jest dopiero w Warszawie i wymieniają całe zwrotnice), czy jest sens samemu coś dobrać ??

Gość

Postautor: Gość » 31 maja 2003, o 20:38

Prawde mowiac nigdy sie nie spotkalem sie z bezpiecznikiem w zwrotnicy (moze jestem troche zacofany?). Ja na twoim miejscu sprobowal bym rozrysowac schemat zwrotnicy i na podstawie schematu zastanowic sie nad zadaniem tego elementu. Jesli druga kolumna jest OK i wyglada jak bezpiecznik to moze to jest bezpiecznik. Jesli to jest bezpiecznik to sprawdz pozostale elmenty, glosniki i jesli sa dobre to w miesce bezpiecznika w lutuj dwa piny i pomiedzy nimi cienki drucik miedziany. Moze to byc drut do nawijania uzwojen pierwotnych transformatora. Zacznij od najcieszego jaki masz (bo jesli cos jest nie tak on pelni role bezpiecznika). Wzmacniacz ustaw na minimum. podlacz jakies zrodlo dzwieku i powoli zwiekszaj moc. W ten sposow bedziesz w stanie sprawdzic jak sie kolumna zachowuje. W dobrej kolumnie w szereg z owym bezpiecznikiem podlacz amperonierz by sprawdzi jaki plynie prad roboczy.
Jesli bedzie w 100% pewny ze to bezpiecznik to w miesce bezpiecznika wlutuj podstawki pod bezpecznik i wloz bezpiecznik.

Powodzenia.

Gość

Postautor: Gość » 1 cze 2003, o 10:16

Też byłem zdziwiony co do takiego elementu na zwrotnicy. Spotkałem się z typowym bezpiecznikami tylko w kolumnach estradowych. Ale na nic innego to nie wygląda.

Copek
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Copek » 1 cze 2003, o 10:18

Pamięć moja zawodzi co do logowania :) Ten Gość powyżej to ja.

MuNiO
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: MuNiO » 2 cze 2003, o 02:56

zwykle daje sie zarowki jako zabezpieczenie glosnikow srednio i wysoko tonowych :) a moze to zarowka rurkowa ?

katarcza
-
-

Postautor: katarcza » 2 cze 2003, o 13:25

Moze sprawdź omomierzem ten drugi dobry element, jeśli to bezpiecznik to jego rezystancja bedzie mała, jeżeli żarówka trochę większa. Na cewkę, kondesator czy rezystor to to raczej nie wygląda.

Henryk
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Henryk » 30 cze 2003, o 21:10

To jest żarówka, napewno. Pełni rolę dynamicznego bezpiecznika przeciążeniowego. Podobne stosuje m.innymi Dynacord. W zależności od impedancji głośników stosowane są żarówki halogenowe rurkowe 12 lub 24V o mocy najczęściej 5W ale większej też (zależnie od mocy kolumny). Wyjmij dobrą zarówkę, podaj napięcie 12V i będziesz widział jasność jej świecenia, porównaj ją ze świeceniem żarówki o znanych parametrach i w ten prosty sposób można ustalić, jaka ma być zastosowana żarówka w układzie zwrotnicy kolumny.

Wróć do „Serwis urządzeń elektronicznych”