Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Błąd w programie z EDW?

Awatar użytkownika
Wojtek
-
-
Błąd w programie z EDW?

Postautor: Wojtek » 1 cze 2003, o 12:36

Uruchomiłem programik zegara z ostatniego numeru EdW (5/2003 kurs "Mikroprocesorowa ośla łączka"), który mozna ściągnąć z www.edw.com.pl/library/pliki/bascomavr/c13c16osla.zip . Uruchomiłem to na płytce testowej i mała niespodzianka gdy jest zmiana z godziny 10.00 na 10.01 następuje wyzerowanie na 00.00, w czym tkwi błąd?

Awatar użytkownika
Wojtek
-
-

Postautor: Wojtek » 2 cze 2003, o 17:30

No i problem się rozwiązał :) Okazuje się, że to nie błąd w tym programiku tylko wiszący sobie kabelek do podłączenia LPT o długości ok 60cm, nie był nawet podłączony do komputera. Tylko ciekawe, że tylko po przekroczeniu 10.00 następowało zerowanie (sprawdziłem ustawiając wszystkie godziny). Dla wszystkich którzy uzywają tego zestawu (AVT3500) bedzie to chyba pożyteczna informacja. Generalnie lepiej wypiąć kabelek programatora z zestawu w czasie testowania napisanego programu :)

Wróć do „Projektowanie PCB, programy EDA, CAD, narzędziowe”