Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięJak podłączyć komputer ATX w samochodzie
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Grzegorz Becker, Moderatorzy
Witam
Chcę zainstalować mój komputer w samochodzie, nie wiem tylko co lepiej zrobić: przetwornicę napięcia na 220 czy na 5v, a może są już jakieś gotowe rozwiązania? proszę o informacje na ten temat.
Chcę zainstalować mój komputer w samochodzie, nie wiem tylko co lepiej zrobić: przetwornicę napięcia na 220 czy na 5v, a może są już jakieś gotowe rozwiązania? proszę o informacje na ten temat.
Ja wiem jak to zrobić mój facet od elektro mi to wyjaśnił.
A wiec tak:
Jak masz samochód nie to ten trza wziąć siekiere i od roweru (jednośladowego) odrąbać dynamo!
E E E no i słuchaj dalej!!!!
Tako:Jak juz upie...... ta dymano to musisz jakoś na dynamo jom przyspawać do błotnika samochodowego . Potem to już tylko sprawa rezonansów i wspulnych indukcyjności wzajemno-wzajemnych aaaaaa i pamiętaj o pętli histerezy TO PODSTAWA
No i już a uważaj bo jak za szybko będziesz napieprzał to sie moze ci za szybko wentylator zacząć kręcić i samochód po prostu unieie sie do góry!!!
No to chyba tyle....
!ZENEK!
A wiec tak:
Jak masz samochód nie to ten trza wziąć siekiere i od roweru (jednośladowego) odrąbać dynamo!
E E E no i słuchaj dalej!!!!
Tako:Jak juz upie...... ta dymano to musisz jakoś na dynamo jom przyspawać do błotnika samochodowego . Potem to już tylko sprawa rezonansów i wspulnych indukcyjności wzajemno-wzajemnych aaaaaa i pamiętaj o pętli histerezy TO PODSTAWA
No i już a uważaj bo jak za szybko będziesz napieprzał to sie moze ci za szybko wentylator zacząć kręcić i samochód po prostu unieie sie do góry!!!
No to chyba tyle....
!ZENEK!
Witajcie
Gość
He he dobre
MariuszP
Nie jest to proste zadanie. Dodatkowo dochodzi sprawa jaką będzie taki układ pobierał prąd. Może on dochodzić do 16A co przy pracy z akumulatora to dość dużo.
Jak dalej chcesz to zrobić to masz dwa rozwiązania:
1) Zrobić przetwornice z 12V na napięcia potrzebne w kompie. Jednak nie jest to proste zadanie. Komputer potrzebuje dość stabilnego zasilania co w samochodzie nie jest prostą sprawą. Normalnie napięcie ci się waha miedzy 11V a 14,5V a przy rozruchu spada z reguły mocno poniżej nawet 10V.
2) Zrobić przetwornice z 12 na 220V jednak musisz pamiętać że na takiej przetwornicy stracisz dość dużo na przetworzeniu napięcia.
Gość
He he dobre
MariuszP
Nie jest to proste zadanie. Dodatkowo dochodzi sprawa jaką będzie taki układ pobierał prąd. Może on dochodzić do 16A co przy pracy z akumulatora to dość dużo.
Jak dalej chcesz to zrobić to masz dwa rozwiązania:
1) Zrobić przetwornice z 12V na napięcia potrzebne w kompie. Jednak nie jest to proste zadanie. Komputer potrzebuje dość stabilnego zasilania co w samochodzie nie jest prostą sprawą. Normalnie napięcie ci się waha miedzy 11V a 14,5V a przy rozruchu spada z reguły mocno poniżej nawet 10V.
2) Zrobić przetwornice z 12 na 220V jednak musisz pamiętać że na takiej przetwornicy stracisz dość dużo na przetworzeniu napięcia.
W sumie to zalezy czy chcesz kompa z monitorem czy tylko plyte glowna z HDD. Jesli to drugie to mozesz sprobowac przerobic zasilacz ATX. Sprawa jest teoretycznie prosta:) - wystarczy odwinac uzwojenie pierwotne transformatora(300V) i nawinac takie do samochodu (12V) proporcjonalnie mniej zwoi i wieksza srednice drutu. Oczywiscie proste tylko w teorii. Transformator musi miec uzwojenie pierwotne jako pierwsze do odwiniecia. inaczej trzeba przewinac caly transformator. Trzeba przerobic obwody wejsciowe - dostosowac je do napiecia stalego 12V. Najprawdopodobniej wymienic tranzystory na takie z malym Rdson, zeby sie nie grzaly.Przerobic przetwornice pomocnicza 5V(mozna wymienic ja na zwykle 7805). Wyregolowac wszystko. Modlic sie zeby nie spalic plyty glownej:)
Witam ponownie
Znalazłem w sieci ciekawą firmę http://www.bjwe.com/martek/buildoboslete.htm
Są tam przetwornice z 12V na 12V i kilka amper.
Może warto poszukać firmy która to ściągnie.
W Krakowie znalazłem z 12V na 12V i mocy 450mA za 38,00PLN
franyo
Są dyski od laptopów. Są one dość wytrzymałe
Znalazłem w sieci ciekawą firmę http://www.bjwe.com/martek/buildoboslete.htm
Są tam przetwornice z 12V na 12V i kilka amper.
Może warto poszukać firmy która to ściągnie.
W Krakowie znalazłem z 12V na 12V i mocy 450mA za 38,00PLN
franyo
Są dyski od laptopów. Są one dość wytrzymałe
witam. 450mA to trocę mało na PC-ta. A dysk od laptopa podłączyć do desktopa to mała sztuka Chyba łatwiej kupić starszego laptopa i podłączyć zasilanie z akumulatora. Stare maszyny widziałem gdzieś poniżej 1000pln, a chyba nie chcesz grać w Unreala 3D w czasie jazdy - powinien wystarczyć.Pozdrawiam.
Re: Jak podł±czyć komputer ATX w samochodzie
Po co 220? Napisz czego wymaga ten komputer od strony zasilania. MOREX robi ciekawe zasilacze do komputerów opartych o płyty formatu Mini ITX, np. VIA EPIA. Zasilacz o nazwie "Powerset" składa się z zewnętrznej przetwornicy 230AC/12DC i płytki montowanej wewnątrz obudowy. Ta płytka dzieli wejściowe 12V na:Chcę zainstalować mój komputer w samochodzie, nie wiem tylko co lepiej zrobić: przetwornicę napięcia na 220 czy na 5v
+ 3,3V 4A 13,2W
+ 5V 4A 20W
+ 5V 1,5A 7,5W
- 12V 0,1A 1,2W
+ 12V 1,5A 18W
Moc wyjściowa 59,9W
Płytka ma wymiary 146,3x45 mm i wyjście ATX (z kablem). Całe rozwiazanie jest bezwentylatorowe. W Europie sprzedaje to High Green http://www.highgreen.nl/ , ale nie mają dystrybutora w Polsce. Cena "Powerseta" to 40 EUR + wysyłka i pewnie cło. 12 V z akumulatora już masz, więc potrzebujesz tylko tą płytkę. Kupić, albo zrobić.
A tak przy okazji:
Jak uzyskać napięcia +/-12V z wejściowego +12V ?
PozdrA
Ja np. chce zrobic zasilanie do plyty pod P166 (ew. slabszy procek) [nie wiem ile zrze pradu ale napewno mniej niz najnowsze P4........ grac nie bede ........ chodzi o to ze chce sobie zrobic odtwarzacz mp3 tanim kosztem (na linuxie) ale jeszcze nie wiem jak..... ] >> a hdd od laptopa....... wiem ze np. do samego cd-romu da sie zrobic stabilizator ale on bedzie za slaby do plyty AT..........
strona
zapraszam na strone http://www.mp3car.com/exampleresults.asp - jest co ogladac mnie osobiscie podoba sie ten: http://www.arbytech.com/carmp3.php
Więc sprawa by była stosunkowo prosto jakby nie brać pod uwage napięcia -12V. Jeżeli chodzi o napięcia plusowe to wystarczy sklecić do kupy pare stabilizatorów i po krzyku!!!! Przy czym w tej sytuacji należałoby wywalić ze środka zasilacz i podłączyć poprzez te stabilizatory, tylko nadal by pozostawała kwestia monitora, w tym momencie wchodzi w gre tylko monitor LCD który wymaga zasilania napięciem stałym rędu 6-12V.
Pozostaje jest też kwestia zabezpieczenia tego komputera przed spadkami napięcia itd. ale to już odrębny temat!!!!!
Pozdrawiam
Pozostaje jest też kwestia zabezpieczenia tego komputera przed spadkami napięcia itd. ale to już odrębny temat!!!!!
Pozdrawiam