Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Czym pisać na AVR-y assembler czy C?

michalk2
-
-
Kontaktowanie:
Czym pisać na AVR-y assembler czy C?

Postautor: michalk2 » 24 maja 2003, o 18:17

Witam!

Chciałbym się nauczyć pisać programy na AVR-y. Mam jednak dylemat w krótą stronę "pójść" assembler czy C? Jeżeli może mi ktoś doradzić ewentualnie podać jakieś www gdzie mógłbym znaleść jakieś przykładowe biblioteki, procedurt etc. Z góry dzięki!

Gość

Postautor: Gość » 26 maja 2003, o 07:04

Cześć. Moja rada na Twój problem jest taka: Na poczatku zacząć pisać programy w C, gdyż szybko zdobędziesz umiejetności zarówno pisania w C jak i obsługi procesorów, a w miarę postepu Twojej nauki zaznajomić się z asemblerem. Ogólna różnicę to chyba wiesz :) : w C szybko pisze się programy, a w asemblerze można bardziej zoptymalizować kod. Wszystko zależy od aplikacji, gdzie ma być użyty dany procesor.
Na poczatek odwiedź: http://www.avrfreaks.com/
Jest tam darmowy kompilator C AVRGCC.

Awatar użytkownika
Wojtek
-
-

Postautor: Wojtek » 26 maja 2003, o 07:14

Chciałbym się nauczyć pisać programy na AVR-y.
Pytanie czy pisałeś kiedykolwiek jakieś programy? Jezeli nie to z mojego punktu widzenia (jestem elektronikiem ale zupełnie nie znam się na programowaniu) jest tak: też podejmowałem próby nauki w C i tez potrzebne mi to było aby posiąśc (szybko przy braku czasu na gruntowną naukę) umiejetność pisania programów na uC Atmel-AVR, ostatecznie zdecydowałem się na BASCOM-AVR i jest to w tej chwili dla mnie wystarczające.
Proszę nie traktować mojej wypowiedzi jako początek kolejnej dyskusji nad wyższością C czy też innych języków programowania :)

Gość

Postautor: Gość » 31 maja 2003, o 09:15

Najprostrza klasyfikacja to w C będziesz pisał szybko a w ASM programy bedą działać szybko. Docelowo jednak musisz znać jedno i drugie.

Wróć do „AVR/AVR32”