Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Tablica świetlna.

yetihehe
Tablica świetlna.

Postautor: yetihehe » 22 maja 2003, o 17:38

Chciałbym, zbudować tablicę świetlną z diod. Potrzebna mi rozdzielczość 150x100. Od strony teoretycznej, jak mógłby wyglądać sterownik? Zastanawiam sie najbardziej nad odświeżaniem, i jak to obsłużyć nie za dużą ilością procków. Czy da się jakoś obsłużyc jednym prockiem więcej, niż tyle rzędów, ile jest wyprowadzeń?

Awatar użytkownika
ScauT
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: ScauT » 22 maja 2003, o 19:27

hmm..... moze rejestry i sterowanie dynamiczne oczywiscie.

pzd. i powodzenia

yetihehe

Wybieranie binarne (drzewkiem?)

Postautor: yetihehe » 22 maja 2003, o 19:56

hmm..... moze rejestry i sterowanie dynamiczne oczywiscie.

pzd. i powodzenia
A może coś więcej? Właściwie, to nie jestem zbyt obeznany z mikroprocesorami, (jak na razie nie lutowałem nawet żadej płytki), ale zamierzam się wprawić. Zastanawiałem się nad wybieraniem kolumny za pomocą bramek logicznych NOT. Jak mamy pojedynczą bramkę, to za pomocą jednego wyjścia możemy wybrać albo jeden, albo drugi rządek, jak mamy 8 poziomów bramek, możemy wybrać jeden z 256 rzędów. A w jednej kostce jest po 4 bramki chyba. Więc to moim zdaniem jest najekonomiczniejsze wybieranie, bo wystarczy dać na wyjście 10011101 i już mamy wybrany któryś z rzędów. Zna ktoś może jakąś stronę z kursem programowania atmeli? Może lepiej wybrać jakiś inny mikroprocesor?

Awatar użytkownika
ScauT
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: ScauT » 22 maja 2003, o 20:58

yyy ...nie zrozumialem jak na bramkach chcesz to zrobic.

ja proponowalem cos takiego jak w zalaczniku.
sterujesz dynamicznie tablica poprzez rejestry.
na rys. mozesz sterowac 64 diodami (oczywiscie wiecej rejestrow=wiecej diod).

pzd.

ps.
a cos odnosnie prockow znajdziesz u mnie na stronie

Gość

Postautor: Gość » 23 maja 2003, o 19:36

yyy ...nie zrozumialem jak na bramkach chcesz to zrobic.

ja proponowalem cos takiego jak w zalaczniku.
Jakim załączniku :o ?
Schemat wybierania przy pomocy bramek wysłałem ci na email.

yetihehe

Postautor: yetihehe » 23 maja 2003, o 20:26

Schemat wybierania przy pomocy bramek wysłałem ci na email.
Jednak nie wysłałem, zrobiłem to na papierze, ale nie przemyślałem, musiałbym troszkę więcej nad tym posiedzieć i strasznie się komplikuje cały układ już dla czterech wyjść. Mógłbys jakoś zapodać ten shcemat z rejestrami? yetino@o2.pl

Awatar użytkownika
ScauT
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: ScauT » 23 maja 2003, o 20:46

ups.... sory zalacznika nie dalem.
juz ci sle na maila.

pzd.

sivy
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: sivy » 3 cze 2003, o 10:26

Moge powiedzieć ze konstruktorzy EP już nad tym pracują :)
jeden wyswietlacz bedzie miał budowe modułową na jedno kolorowych ledkach ... (to bedzie umożliwiało tworzenie dosyć sporych rozmiarów matryc)
drugi bedzie na 2 kolorowych ledkach i super szybkim procku - naprawede robi wrażenie !! juz widziałem go na żywo ;)
Proponuje sie zastanwić nad 2 rzeczami : 100 x 150 ... przelicz sobie ile to matrych 7x5 pomnurz razy jakieś 3 - 6 zł , a pozatym do tego już jakiś byle "procesorek" moze nie starczyć ... pozatym jak nie masz doświadczenia z takimi "zabawami" to nie radze zaczynac od takiego kalibru ... ja mam zrobioną matryce 95x7 , są dosyć spore problemy z zasilaniem przedewszyskim z rozmieszczeniem kondensatorów (kondensator 3 centymetry w lewo i sie wszysko sypie ;/ )

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”